Българският еврокомисар Мария Габриел връчи в Брюксел за втора поредна

...
Българският еврокомисар Мария Габриел връчи в Брюксел за втора поредна
Коментари Харесай

Мария Габриел: Европейската награда за иновативно преподаване е признание за отдадеността и силата на учителите

Българският еврокомисар Мария Габриел връчи в Брюксел за втора поредна година основаната по нейна самодейност Европейска премия за новаторско преподаване.

Тя цели признание на труда на учителите и привличане на повече младежи към специалността. Всяка година премията има друг тематичен акцент. Темата на тазгодишното издание е „ Да учим дружно, да насърчаваме творчеството и устойчивостта “ и е тясно обвързвана с самодейността „ Нов европейски Баухаус “.

„ Насърчаването на творчеството, приобщаването и устойчивостта в учебно заведение са в основата на Европейската премия за новаторско образование 2022 година Това са и тематики, тясно свързани с самодейността „ Нов европейски Баухаус “. Наградата е не само признание за труда на учителите – днешните будители. Целта е да притегля младежи в специалността и да дава опция за създаване на съвременни учебни заведения, в които учениците да разпростират креативния и новаторския си капацитет “, споделя Мария Габриел.

С Европейската премия за новаторско образование се отличават иновативни учители и учебни заведения от 29 страни, участващи в стратегия „ Еразъм+ “ в четири категории: обучение и грижи в ранна детска възраст, начално обучение, приблизително обучение и учебни заведения за професионалното обучение и образование. Подборът на носителите на премиите е сбъднат от националните организации по „ Еразъм+ “. Българските лауреати тази година са Обединено детско заведение „ Радост “ – Бургас, ОУ „ Хр. Смирненски “ от Хасково, ПГ „ Проф. доктор Асен Златаров “ от Видин и ПГ по химични технологии и биотехнологии „ Мария Кюри “ от Разград.

„ Поздравявам от сърце лауреатите и съм уверена, че плановете показват освен най-хубавото в просветителните ни системи, само че и импулса към творчество, резистентност, обединяване, сериозно мислене като градивни детайли на бъдещето на образованието. Продължаваме да открояваме новаторски практики на преподаване и учене и през идващите години. Темата за 2023 година ще бъде „ Образование и нововъведения “. Важно е да проучим ролята на изкуствения разсъдък върху просветителния развой и по какъв начин новите технологии могат да поддържат образованието “, заключи Мария Габриел.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР