Българският еврокомисар Мария Габриел представи още две свои инициативи -

...
Българският еврокомисар Мария Габриел представи още две свои инициативи -
Коментари Харесай

80 милиарда евро ще бъдат инвестирани във висшето образование до 2027 г.

Българският еврокомисар Мария Габриел показа още две свои начинания - Европейска тактика за университетите и предложение за Препоръка на Съвета по отношение на построяването на мостове за дейно европейско съдействие в региона на висшето обучение.

„ Днес, повече от всеки път, се нуждаем от приноса на висшите образователни заведения, с цел да отговорим на световните публични провокации. В Европа те са над 5000. Имаме и 17.5 милиона студенти, 1.4 милиона преподаватели и 1.2 милиона откриватели. Това разнообразие и гений са нашата мощ и израз на европейския метод на живот. Подкрепата за тях е инвестиция в сегашното и бъдещето ни”, съобщи Мария Габриел.

Комисар Габриел обърна внимание, че Стратегията се основава на четири съществени измерения, за всяко от които са препоръчани съответни дейности. Първото е подсилване на европейското измерение на висшето обучение и научните проучвания, включващ четири съответни дейности. „ Целим увеличение броя на европейските академични алианси, което за 2 години значи над 500 участващи университети в самодейността и бюджет от 1.1 милиарда евро до 2027 година Второ, ще бъдат проучени опциите за юридически статут на университетските алианси. Трето, желаеме да вървим в посока Европейска тапия в региона на висшето обучение. Ще разтеглим и самодейността за Европейска студентска карта посредством въвеждане на неповторим европейски студентски идентификатор за всички мобилни студенти до 2022 година и за всички студенти в Европа доникъде на 2024 година “, разяснява българският еврокомисар.

Вторият дирек е ориентиран към поддръжка за университетите като «фарове» на европейския метод на живот. За първи науката и нововъведенията са залегнали в основата на тактиката за развиване на университетите.

Комисар Габриел акцентира и основната роля на университетите като мотори на екологичния и дигитален преход. Това е третият дирек на тактиката. Инициативите включват новаторски подходи към ученето и преподаването, като да вземем за пример «живи лаборатории», «Новатори в училищата» и осъществяване на годишно Европейско ревю на гениите. Тя посочи и основаването на Платформа за транснационални партньорства сред студенти, преподаватели и бизнеса за битка с климатичните промени. „ В поддръжка на цифровия преход работим за Европейска стратегия по магистратура за суперкомпютри, Академия на Европейския алианс за акумулаторните акумулатори и основаване на «пътна карта» за по-голямо посланичество на дамите в STEM специалностите”, разяснява българският еврокомисар.

Четвъртият дирек е обвързван с интернационалното измерение на висшето обучение за одобряване на Европа като дестинация и място за развиване на гении. Той включва подсилване на партньорствата със Западните Балкани, прилежащите на Европейски Съюз страни и Африка, създаване на портал „ Проучване в Европа “ за поощряване на интернационалния продан. Ще бъде предоставена поддръжка за осъществяване на взаимни магистърски стратегии „ Еразмус Мундус “ в отговор на световните провокации. „ За първи път със Стратегията предлагаме и механизъм за следене на осъществяването. Европейска обсерватория на бранша на висшето обучение и осведомително табло за следене на напредъка ще регистрират постигнатите резултати. Мобилизираме 80 милиарда евро европейски средства във висшето обучение до 2027 година на европейско, национално и районно ниво в поддръжка на самодейностите. Вярвам, че работейки дружно, с страните членки, районите, гражданското общество и бранша на висшето обучение, можем да превърнем тактиката в действителност “, заключи на конференцията българският еврокомисар.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР