Българският еврокомисар Мария Габриел обяви на пресконференция в Брюксел работната

...
Българският еврокомисар Мария Габриел обяви на пресконференция в Брюксел работната
Коментари Харесай

Мария Габриел: Подпомагаме новаторите и стартъп бизнесите с 1,7 млрд. евро за 2022 г.

Българският еврокомисар Мария Габриел разгласи на конференция в Брюксел работната стратегия за 2022г. на Европейския съвет по нововъведенията (ЕСИ). Тя дава благоприятни условия за финансиране в размер на 1,7 милиарда евро за новатори и стартъпи за разгръщане и основаване на нови пазари.

ЕСИ е нова самодейност по стратегия „ Хоризонт Европа “ с общ бюджет от над 10 милиарда евро за интервала до 2027г. От пилотната си фаза през 2018г. досега ЕСИ е подкрепил 5000 стартъпи и сдружения с вложения над 4.3 милиарда евро, оповестиха от Европейска комисия.

„ Това е най-мащабният годишен бюджет в поддръжка на новаторите, бизнесмените и бъдещите софтуерни „ първенци “. Стремим се да адресираме две съществени провокации. Първо, значима е поддръжката ни за фирмите в сериозния миг на тяхното разгръщане. Второто предизвикателство е фрагментираността на иновационната екосистема и разделянето в региона на нововъведенията.

Ето за какво Европейския съвет по нововъведенията ще подтиква капацитета за нововъведения във всички райони в Европа “, съобщи Мария Габриел.

Комисар Габриел обърна внимание върху новостите в работната стратегия. На първо място тя открои самодейността „ Scale-up 100 “ за идентифициране на 100 високотехнологични сдружения от Европейски Съюз, с капацитет да станат „ еднорози “ (дружества с оценка над 1 милиарда евро). Освен това за първи път инструментът „ Ускорител “ ще даде опция на компании, работещи по технологии от стратегически европейски интерес - квантови технологии или изкуствен интелект, да аплайват за финансови вложения на стойност над 15 милиона евро. Това ще им разреши да се оправят по-добре с съперниците си на международния пазар.

За подкрепяне построяването на паневропейска иновационна екосистема ще се засилят синергиите с Европейския институт за нововъведения и технологии с фокус върху високотехнологичните стартъпи. Комисар Габриел акцентира и на дейностите ориентирани към дамите новатори.

„ С самодейността ми „ WomenTechEU “ усилваме поддръжката за сдружения, ръководени от дами, от 2 милиона евро през 2021 година на 10 милиона евро. Целим да подкрепим дамите новатори и им дадем повече благоприятни условия за сполучлива кариера като водачи бизнесмени “, означи българският еврокомисар.

„ Насочваме 500 милиона евро към водещи до пробив нововъведения за екологичния преход, за стратегическите квантови и здравни технологии. Това ще укрепи софтуерния суверенитет на Европа във връзка с веригите за основаване на стойност. Очаквам бизнесът да се възползва оптимално от опциите, които предоставяме. Работната стратегия е поддръжка за новаторите във всички райони в Европа, за мощна паневропейска иновационна екосистема и европейско водачество в идващото потомство технологии “, разяснява още Мария Габриел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР