Българският еврокомисар Мария Габриел може да получи ресор образование и

...
Българският еврокомисар Мария Габриел може да получи ресор образование и
Коментари Харесай

Мария Габриел може да получи ресор образование и култура в ЕК

Българският еврокомисар Мария Габриел може да получи сектор обучение и просвета в новата Европейска комисия. Това излиза наяве от временен лист, изминал в Брюксел, който кореспондентът ни в белгийската столица получи. Във вторник бъдещият ръководител Урсула фон дер Лайен ще разгласи окончателния състав и разпределението на ресорите на комисарите си.

Документът не е финален. До вторник доста неща могат да се случат. Единствената, която знае кой какъв сектор ще получи е Урсула фон дер Лайен.

Според документа, който изтече Мария Габриел получава обучение и просвета. Самата тя отхвърли коментар.

Очаква се новата Европейска комисия да има двама първи заместник-председатели - Франс Тимерманс, който се чака да дава отговор за въпросите, свързани с климата, и Маргрете Вестагер - за дигитализацията.

Досегашният сектор на Вестагер отива към Франция и към Силви Гулар - неоспорим жест на Фон дер Лайен към Франция, тъй като конкуренцията е мечтан сектор. А въпросите за правовата страна евентуално ще отидат у Чехия при досегашния комисар за правораздаването Вера Йоурова.
 © Снимки: БГНЕС
Във вторник у нас идва еврокомисарят по опазване на здравето Витянис Андрюкайтис. Българските управляващи са положили доста старания за справяне с Африканската чума по свинете, само че болестта остава на нашата територия и съгласно Андрюкайтис несправянето с нея ще докара до унищожителни последици.
Витянис Андрюикайтис - Еврокомисията по опазването на здравето и сигурността на храните: При африканската чума няма имунизация. Трябва да изпратим до хората ясно обръщение - апелирам ви следвайте само препоръките на специалистите. В целия свят има брилятни специалисти. Не вярвайте на подправени вести и дезинформация. Някои играят мръсни игри, лъжат хората и всяват боязън и суматоха. Това е извънредно.
Според еврокомисаря в някои елементи от българското общество има опозиция, недоумение и съмнение към ограниченията, което основава безпорядък по места. Той още веднъж акцентира, че унищожаването на животните е единственият метод за справяне със болестта.
Витянис Андрюикайтис - Еврокомисията по опазването на здравето и сигурността на храните: Ако болестта влезе в огромните комерсиални свинеферми, това значи, че всички прасета би трябвало да бъдат унищожени. Всички. Не е допустимо изборно да се унищожават, тъй като това е единственият метод за преодоляване на обстановката. Много е мъчително, доста е трагично, прочувствено е и е доста мъчно да се понесат гледките, само че това само вероятната интервенция. Ако имате гангрена на крайници, би трябвало да го ампутирате.
Според еврокомисаря е доста обезпокоителен фактът, че вирусът към този момент е минал и в Сърбия.
Витянис Андрюикайтис - Еврокомисията по опазването на здравето и сигурността на храните: Сега опасността е освен в България, имаме случаи в Сърбия. Заразата може да се популяризира и в Гърция, Северна Македония, Албания и Хърватия.
В София еврокомисарят ще разисква африканската чума с министри от целия район.
 Андрюкайтис пред Българска национална телевизия: Остава сериозна обстановката с африканската чума в България Андрюкайтис пред Българска национална телевизия: Остава сериозна обстановката с африканската чума в България
Ситуацията с африканската чума в България остава доста сериозна и строгите ограничения за оправянето със болестта би трябвало да продължат. Това сподели особено з...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР