Българският еврокомисар Илиана Иванова с първи коментар след избирането си

...
Българският еврокомисар Илиана Иванова с първи коментар след избирането си
Коментари Харесай

Илиана Иванова: Имаме дефицит от около 100 млрд. годишно при финансирането на иновациите в Европа

Българският еврокомисар Илиана Иванова с първи коментар след избирането си от Европейския парламент.


" Много са дилемите, несъмнено ще се видя с генералните дирекции, с цел да очертаем проблемите и да започваме работа по тях, тъй като остава единствено година от мандата. Добрата вест – знаете, че беше реализирано съглашение за асоцииране на Обединеното кралство, тъй че се надявам да стартираме работа ”, заяви тя пред публицисти в Страсбург. 

 

„ Около 100 милиарда имаме недостиг при финансирането на нововъведенията в Европа. Ако би трябвало да достигнем този таргет от 3% от Брутният вътрешен продукт - това, което би трябвало да се направи е да се притегли задоволително частно финансиране. България към момента е в дъното на класацията, ние разделяме иноваторите в Европейски Съюз на: мощни, умерени, разрастващи се и нововъзникващи. Ние сме в най-долната част. Но старания се вършат ”, сподели Иванова.

 

Българският еврокомисар уточни, че ще постави всички старания да помогне на българските научни центрове, откриватели, университети да наваксат изоставащото движение. „ Планирам още в края на месеца, откакто встъпя в служба, да дойда в България. Ще се срещна с всички институции, министри и заинтригувани страни в бранша ”, добави тя. 

 

Относно водното злополучие в Царево и потърпевшите Иванова каза: „ Нека да изкажа съболезнования на околните на жертвите. Европейската комисия незабавно даде данни от програмата „ Коперник ”, които да са разполагаем на националните управляващи. Но имаме и механизъм за гражданска отбрана. Имаме опция да даваме средства за издирвателни интервенции, за разпределяне на медицински екипи, съоръжение и медикаменти. ”

 

В сряда се чака годишната реч на Урсула фон дер Лайен. „ Това е най-голямото и значимо събитие, което обрисува значимите проблеми, с които сме се сблъскали през миналата година. Предлага и решения за проблемите с цифровия, зелен преход, икономиката, икономическия напредък, енергийната сигурност, поддръжката за Украйна. Тези всички въпроси чакам и се надявам на следващия ден да чуем в речта. И несъмнено, в случай че бъда определена и назначена, ще работя с всички сили в поддръжка на осъществяването на тези цели ”, сподели още еврокомисарят.

 

" Ще се веселя едно от първите съответни неща, които можем да създадем е да открием офис в Киев. Това е предстоящо и е израз на нашето съдействие ", съобщи Иванова. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР