Българският евродепутат Петър Витанов даде интервю за авторитетното брюкселско издание

...
Българският евродепутат Петър Витанов даде интервю за авторитетното брюкселско издание
Коментари Харесай

Петър Витанов в интервю за EURACTIV: Най-големият проблем ще е санкционирането на бедните

Българският евродепутат Петър Витанов даде изявление за авторитетното брюкселско издание ЕURACTIV. „ Европейската комисия предложи широкообхватно законодателство, ориентирано към понижаване на излъчванията от автомобилния превоз в целия Европейски Съюз. Но част от предложенията крият риск от задълбочаване на неравенството, в случай че не бъдат приложени вярно “, споделя Витанов, който е началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал, както и координатор в Комисията по превоз и туризъм.

„ Ако желаеме да бъдат изпълнени амбициозните цели за реализиране на стандартите за излъчвания на CO2 за леки и лекотоварни коли, би трябвало да сме сигурни, че инфраструктурата за различни горива също е налице “, разяснява социалистът пред ЕURACTIV.

Петър Витанов обрисува и проблемите пред бъдещата промяна.

„ Ако желаеме да не изоставаме от Съединените щати и Китай в промишлеността и високите технологии, би трябвало да подтикваме електрическите транспортни средства с нулеви излъчвания. От позиция на достъпността, всички огромни производители се насочват към произвеждане на коли с нулеви излъчвания. Според специалистите пазарът се трансформира и до 2026 година цената на електрическата кола ще се изравни с цената на елементарен автомобил “, споделя още Витанов.

Според българския евродепутат колкото по-бързо се сътвори този пазар, толкоз по-бързо той ще стане наличен и за всички европейци.

По мотив предлагането на Комисията за разширение на системата за търговия с излъчвания с включване на автомобилния превоз, Петър Витанов разяснява: „ Най-големият проблем е санкционирането на бедните. Трябва да се уверим, че има задоволително обезщетения за уязвимите хора. Ако разтеглим излъчванията и за превоз, би трябвало да сме сигурни, че имаме обезщетения. Защото това разширение ще докара до по-високи цени на горивата, което ще увеличи цените за превозване на всички артикули и това ще е огромен проблем “.

Витанов акцентира, че следва и сериозен спор по въпроса по какъв начин ще се финансира социално-климатичният фонд, като евентуално по тази тематика ще сблъскат позиции богатите и по-бедните страни в Европейски Съюз.

А във връзка рецензиите на промишлеността, че е незаслужено да се ползват „ зелени налози “, до момента в който не е налична чиста технология, Витанов разяснява: „ Не би трябвало да наказваме бизнеса, в случай че няма друго решение “.

Цялото изявление с Петър Витанов може да прочетете в ЕURACTIV.COM.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР