Българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев представи пред

...
Българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев представи пред
Коментари Харесай

Вътрешният министър на Австрия към Станишев: Решаваме за България в Шенген през октомври

Българският евродепутат и водач на ПЕС Сергей Станишев показа пред Комисията по вътрешни работи в Европейския парламент своя отчет, с който Екологичен потенциал желае неотложно приемане на България в Шенген с всички граници – морски, въздушни и сухопътни.

„ Като създател на отчета, желая да благодаря на сътрудниците от целия политически набор, които обявиха безапелационната си поддръжка за тази позиция. Предстои гласоподаване в комисията и в пленарна зала, само че преобладаващото мнение, в това число на сътрудници от ГЕРБ, е, че поетапно приемане би било неточност и рисков казус “, съобщи Станишев.
По време на съвещанието през вчерашния ден Станишев постави въпроса непосредствено на вътрешния министър на Австрия Херберт Кикл, който беше посетител на комисията, с цел да показа целите на австрийското председателство. Той удостовери, че въпросът за участието на България и Румъния в Шенген ще бъде прегледан от Съвета на вътрешните министри през октомври.
„ Това развиване носи задоволство и оптимизъм, само че също буди и опасения – не просто дали, а какво решение ще вземат държавите-членки – пълноправно участие или поетапно приемане. Вярвам, че този отчет може да бъде потребен инструмент в договарянията – стига ръководещите да не отстъпват за сухопътните граници и да изиграят добре картите си. Приемането ни в Шенген единствено по въздух и вода би било брошка на ревера на ръководещите, само че без огромни стопански и обществени изгоди, а повдигането на контрола по сухопътните ще се отсрочи за неопределеното бъдеще. Националният интерес изисква или неотложно приемане с всички граници, или ясна времева рамка за това “, безапелационен е Станишев.
„ За първи път от седем години насам има явен ангажимент от страна на Съвета за официално разглеждане на въпроса. Това е исторически късмет, който не трябва да пропиляваме “, добавя водачът на еверопейските социалисти. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР