Българският енергиен холдинг ще плати дълговете на Топлофикация-София към Булгаргаз

...
Българският енергиен холдинг ще плати дълговете на Топлофикация-София към Булгаргаз
Коментари Харесай

БЕХ ще плати дълговете на Топлофикация-София към Булгаргаз

Българският енергиен холдинг ще заплати задълженията на " Топлофикация-София " към Булгаргаз - разгласи Валентин Николов - ръководител на управителния съвет на холдинга. Днес изтича последният период, в който топлофикационното сдружение би трябвало да погаси просрочените 131 млн.лв. за газ. От Булгаргаз обявиха, че в противоположен случай има заплаха да спрат газовите доставки за цялата страна.

За последните 24 месеца Булгаргаз е изпратил над 50 писма до " Топлофикация " с искане за погасяване на задълженията. След ултиматума предходната седмица столичното сдружението е превело 10 млн.лв., заяви шефът на Булгаргаз, само че съгласно него казусът с дълга остава неуреден.

" Това е извънредно незадоволително, с цел да може " Булгаргаз " да заплати газа към своите снабдители. Финансовият проблем с " Топлофикация-София " в действителност е щръкнал над цялата страна, защото са застрашени доставките за страната ", съобщи Николай Павлов - изпълнителен шеф на " Булгаргаз ".

От Българския енергиен холдинг обявиха, че са подготвени за следващ път да изкупят дълга на Топлофикация, с цел да не останат столичани на студено.

" Сега ние можем да предложим само палиативно решени, т.е. това, което се предложило до момента, точно дългът на " Топлофикация-София " към Булгаргаз да премине към БЕХ, в размер на 121 млн. лева както е изискал Булгаргаз.

Според шефа на БЕХ холдингът не може до безспир да изкупува задълженията на столичната топлофикация, защото по този метод сдружението може да изпадне в неплатежоспособност.

" Имам поради вложения в Топлофикация, тъй че тя да може да си извършва уговорките, които е поела и надлежно или другия вид е промяна на собствеността на " Топлофикация-София ", за различен да ги осъществя тези вложения. Разбира се, това би трябвало да бъде взето на политическо равнище - Министерският съвет, респективно кмет и Столичният общински съвет. От Столичния общински съвет обявиха, че настояването им да бъде обезщетена столичната топлофикация поради високите цени на газа на този миг остава неудовлетворено от страната ", съобщи Валентин Николов.

Председателят на общински съвет счита, че по този метод държавното управление дискриминира столичната топлофикация.

" От 20 дни се опитваме да водим диалози с страната. Знаете, че направихме преговорен екип, преди 15 дни организирахме изключителна сесия на общинския съвет, с цел да стартираме диалози с страната за отплата на топлофикация, по този начин както се дават на частния бранш. Уви, оглушително безмълвие през тези 20 дни и казусът е, че ние с сътрудниците от преговорния екип няма с кого да преговаряме. Няма отговори на нашите писма и по-лошото е, че не беше чут гласа ни за механизма за обезщетения ", съобщи Георги Георгиев - ръководител на СОС.

От министерството на енергетиката дадоха отговор:

" Що се отнася до газта, все още решение за подкрепяне просто няма. Така че и да се свържат с нас, което ние нямаме нищо срещу, в никакъв случай не сме бягали от такава среща, тези ограничения занапред ще се разискват. София няма да остане на студено ", увери Мирослав Дамянов - заместник-министър на енергетиката.

От Булгаргаз увериха, че макар високата цена на синьото гориво на международните пазари и задълженията на столичната топлофикация, сдружението прави всичко належащо, с цел да обезпечи ресурси от синьо гориво на страната през зимата, в хранилището в Чирен, като сега количествата са с 15% повече по отношение на предходната година.

От сдружението чакат обстановката в страната да се усъвършенства доста, откакто бъде пусната газовата връзка с Гърция и стартираме да доставяме в цялостни размери азерски газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР