„Българският енергиен холдинг“ ЕАД ще може да сключи договор за

...
„Българският енергиен холдинг“ ЕАД ще може да сключи договор за
Коментари Харесай

Правителството разреши на БЕХ да сключи договор за заем с ЕИБ за строежа на газовата връзка с Гърция


„ Българският енергиен холдинг “ ЕАД ще може да подписа контракт за държавно обезпечен заем с Европейската капиталова банка (ЕИБ) за построяването на междусистемната връзка Гърция-България. Това става допустимо, откакто Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание плана на гаранционно съглашение сред Република България и Европейска инвестиционна банка и упълномощи министъра на финансите да го подпише, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Прогнозните капиталови разноски по плана за създаване на междусистемна връзка Гърция-България възлизат на 240 млн. евро без Данък добавена стойност. Предвидено е този запас да бъде обезпечен посредством безплатно финансиране от Европейската енергийна стратегия за възобновяване и от Оперативна стратегия „ Иновации и Конкурентоспособност “, дълготрайно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция, както и личен капитал на акционерите от плановата компания „ Ай Си Джи Би “ АД. Предложеният заем с държавна гаранция за плана е в размер до 215 млн. лева, интервал на асимилиране 3 години и период на погасяване 25 години.

Със свое решение от 8 ноември 2018 година Европейската комисия постанови, че източниците за финансиране на плана „ Междусистемна газова връзка Гърция- България “ са съвместима държавна помощ според член 107, алинея 3 от Договора за действие на Европейския съюз. Предоставянето на държавна гаранция по заемните съглашения по отношение на финансирането на интерконектора е планувано със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година

Проектът „ Междусистемна газова връзка Гърция-България “ планува построяването на газопровод, свързващ националните газопреносни мрежи на Република Гърция и Република България. Интерконекторът ще има стратегическа роля за постигането на действителна диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и Югоизточна Европа. Чрез неговото създаване, като част от развиването на Южния газов кулоар, България и прилежащите й страни ще имат достъп до различни доставки от Каспийския район, както и до съществуващи и бъдещи терминали за полутечен природен газ.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР