Българският енергиен холдинг (БЕХ) влиза в преговори със САЩ за

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) влиза в преговори със САЩ за
Коментари Харесай

БЕХ с мандат да преговаря с американски компании за нова ядрена площадка

Българският енергиен холдинг (БЕХ) влиза в договаряния със Съединени американски щати за създаване на нови нуклеарни планове в региона на нуклеарната енергетика - съответна да се направи изследване на опциите за създаване на нуклеарна площадка номер 2 на АЕЦ " Козлодуй ".

Това разгласи енергийният министър Теменжука Петкова на брифинг след съвещание на Министерски съвет, на което е гласуван мандат за Българския енергиен холдинг.

Търсим нова опция и нови нуклеарни технологии за диверсификация на енергийните източници и запаси, увери Петкова и добави, че държавното управление работи единствено и само в полза на българските жители.

Тя изясни, че трайна позиция на Европейската комисия е, че точно посредством потребление на нуклеарна енергетика и възобновими енергийни източници можем да реализираме амбициозните цели, които Европейският съюз си слага в региона на беземисионната енергетика.

Министърът на енергетиката не отговори на въпроси за възможната мощ на така наречен блок 7 на АЕЦ Козлодуй или за типа гориво, защото всичко е единствено в начална фаза и занапред ще стартира изследването на опциите.

В отговор на въпрос Петкова призна, че все още има закъснение във връзка с обособените стадии от процедурата за АЕЦ " Белене ", само че аргументите са безусловно справедливи и ясни за всички. Кризата с COVID-19 наложила тотална метаморфоза на целия развой, обвързван с провеждането на процедурата, защото представителите на фирмите, към които са изпратени обвързващи предложения не са могли да пътуват, стана ясно от думите на енергийния министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР