Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще разговаря с Европейската комисия за

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще разговаря с Европейската комисия за
Коментари Харесай

Министерство търси през Брюксел решение за пазара на ток на борсата

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще беседва с Европейската комисия за възможна смяна в уговорките на държавните енергийни сдружения да дават сила за търговия на платформата " ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса. Това оповестиха от Министерството на енергетиката след извършена среща във ведомството.

Тя бе поискана от няколко организации откакто те оповестиха, че не схващат предстоящото повишаване на тока за индустриалните предприятия и се оплакаха от непълен надзор при покупко-продажбите на енергийната борса. В нея са взели участие представители на държавните енергийни сдружения, енергийния регулатор, търговци на електрическа енергия, работодателски организации и синдикати.

Сега от министерството изясняват, че настояването към Брюксел е подбудено от осъществените промени в Закона за енергетиката, съгласно които от 1 януари 2018 година цялото количество електрическа енергия отвън контролирания пазар ще се търгува на борсата. А задачата на разискването е било да се намерят решения, които да не водят до предстоящото от 1 февруари повишаване на тока за заводите.

Обяснява се, че уговорките на АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2 и Националната електрическа компания да оферират несъмнено количество сила за търговия на борсата са зародили като резултат от наказателна процедура против Българския енергиен холдинг от 2014 година за монопол в електроенергийния бранш. По този метод България е избегнала заплащането на милиони левове санкция. Според контрактуваното с Европейската комисия фирмите са задължени да оферират тези количества на платформата " ден напред ", прецизират от министерството.

По данни на участници в пазара, представени от министерството, дефицитът на пикова сила е причина за повишение на цените, до момента в който в това време от НЕК съобщили, че от предлаганите от тях количества всекидневно остават непродадени сред 50 и 300 мегавата.

Една от ограниченията за нормализиране на обстановката е да се изиска от Европейска комисия позволение електрическата енергия, предлагана от държавните енергийни сдружения на борсата, да се търгува и на платформата за дълготрайни контракти, изясняват от ведомството.

Като друга мярка участниците в срещата се договорили да бъде разисквана опцията за смяна на графиците за подаване на поръчки към публичния снабдител. В момента тези поръчки се подават до 14 часа всеки ден. Ако това се случва по-рано денем, ще се обезпечи опция свободни количества отвън поръчките също да бъдат предлагани на борсата и по този метод ще усили нейната ликвидност.

С цел повишение на прозрачността на пазара и минимизиране на риска от операции пък енергийният регулатор ще излезе с наставление към борсата за смяна в механизма, по който се подписват покупко-продажбите на екрана за непрекъсната търговия на борсата. Това е предлаганото по сигналите на разнообразни организации, че контролът върху покупко-продажбите на борсата не е задоволителен и разрешава спекулативни покупко-продажби.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР