Българският енергиен холдинг (БЕХ), който смени шефовете и членове на

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ), който смени шефовете и членове на
Коментари Харесай

Готвят нови смени в държавната енергетика

Българският енергиен холдинг (БЕХ), който смени шефовете и членове на бордовете на основни държавни енергийни компании като АЕЦ " Козлодуй ", " Булгаргаз ", Националната електрическа компания (НЕК), Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и мини " Марица Изток " до провеждането на състезания за длъжностите, разгласи такива и не е изключено назначените от кабинета на Гълъб Донев хора да се бетонират законно на постовете си, съобщи mediapool.bg. Процедурите са стартирани на 7, 21 и 24 ноември, като срокът за кандидатстване за борда на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е изминал на 17 ноември, само че още няма данни за кандидатите. Документите за нуклеарната централа и мините ще се одобряват до 1 декември в това число, а за газовата и електрическата - до 4 декември. В самия БЕХ бившето държавно управление на Кирил Петков извърши смени до провеждането на конкурс, какъвто би трябвало да предприеме Министерството на енергетиката, само че подобен не е разгласен.
Рокадите на върха в държавната енергетика, където ГЕРБ назначи с официални състезания най-вече свои хора преди изборите напролет на 2021 година, бяха стартирани от втория длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев, малко преди новото държавно управление на Кирил Петков да пристигна на власт, продължиха при предходния министър председател, само че фрагментите бяха заменени от настоящия длъжностен кабинет.
Най-много рокади претърпя държавният газов снабдител, където " Продължаваме промяната " махна считания за човек на Румен Радев и негов енергиен министър в едно от по-предишните служебни държавни управления Николай Павлов и през януари тази година постави на мястото му Людмил Йоцов, който обаче се задържа на поста единствено половин година, преди кабинетът на Гълъб Донев да назначи през август Деница Златева. Тогава поста си резервира единствено ръководителят на борда Иван Топчийски, с цел да обезпечи последователност. Сега оповестеният конкурс търси трима нови представители на страната в газовия снабдител. Предстои да се види дали сегашните членове на борда ще вземат участие в състезанието.
В НЕК някогашният шеф Иван Йончев бе отхвърлен напролет на 2022 година, на мястото му бе назначен Мартин Георгиев, който до тогава ръководеше Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България. В държавната електрическа компания обаче има още един в борда, назначен до провеждането на конкурс - това е Веселин Петров, който бе назначен през март на мястото на Светослав Спасов, напомня изданието " Капитал ". Предстои да се види дали Георгиев или Петров ще бъде заменен.
В края на август 2022 година изненадващо и без никакъв мотив бяха заменени и шефът на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов и заместникът му Александър Николов. За началник на нуклеарната централа бе назначен зам.-кметът на Козлодуй Георги Кирков, който е някогашен чиновник на компанията, а в борда влезе и Андрей Красночаров, който до тогава отговаряше за ремонтите в атомната централа. Сега се търсят трима нови в управлението на АЕЦ-а, като в броя влиза и мястото на освободения от борда някогашен евродепутат на ГЕРБ Владимир Уручев.
В Мини " Марица Изток " БЕХ търси двама представители на страната. Там шеф до провеждането на конкурс е Илза Чинкова, която пое въгледобивното сдружение през януари 2022 година Тя участваше в оповестената преди този момент процедура за попълване на борда на сдружението, само че бе назначена краткотрайно. Същото се отнася и за Николай Николов и Елвира Шопова.
За Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " се търси един нов член на борда. Там от 2013 година шеф е Живко Динчев, който устоя промяната на държавни управления и даже най-после завоюва състезанието за поста. Дали се търси неговата промяна следва да се види.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР