Българският енергиен холдинг /БЕХ/ и трите дружества от холдинга не

...
Българският енергиен холдинг /БЕХ/ и трите дружества от холдинга не
Коментари Харесай

БЕХ не може пряко да влияе върху свободния пазар на тока

Българският енергиен холдинг /БЕХ/ и трите сдружения от холдинга не могат директно да въздействат върху свободния пазар на тока. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешното съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание, където се разгледаше положението на свободния пазар на електрическа енергия.

"Нашето отношение се простира до такава степен ние да съблюдаваме националното законодателство, да съблюдаваме европейските правила и да предлагаме нашата електрическа сила на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/ по този начин, както от 1 януари 2018 година планува Законът за енергетика ", посочи министър Петкова.

Министърът на енергетиката напомни, че БНЕБ е била към БЕХ, само че предходната година тя е извадена от състава на холдинга и от този момент е благосъстоятелност на Българската фондова борса. Според Петкова това е гаранция, че борсата работи без значение, транспарантно и няма варианти да й се въздейства по някакъв метод.

Националната електрическа компания /НЕК/, Топлоелектрическа централа "Марица-Изток-2 " и АЕЦ "Козлодуй " имат ангажимент по така наречен дело "БЕХ електричество ", по което се обезпечават нужните количества електрическа сила за БНЕБ единствено за платформата "Ден напред ", изясни министър Петкова. Тя уточни, че тези количества доближават все още към 690 мегавата на час. До края на уговорката, който завършва 2021 година, тези количества ще доближат до 800 мегавата на час. Освен това трите сдружения към БЕХ имат ангажимент да доставят ток за контролирания пазар по решение на КЕВР. Цялото останало количество електрическа сила трите сдружения продават на БНЕБ на база на двустранни контракти на платформата "Ден напред ", добави Теменужка Петкова.

От началото на 2018 година до момента АЕЦ "Козлодуй " е провела 127 търга на БНЕБ, които включват разнообразни енергийни артикули. От тях 48 са приключили без да е проявен интерес към тях. Топлоелектрическа централа "Марица-Изток-2 " е провела 65 търга, от тях 28 са приключили без да се продаде ток. НЕК е провела 24 търга, от тях 4 са приключили без интерес за продажба на електрическа енергия, уточни енергийният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР