Българският енергиен холдинг (БЕХ) е взел нов заем, пласирайки в

...
Българският енергиен холдинг (БЕХ) е взел нов заем, пласирайки в
Коментари Харесай

БЕХ взе нов облигационен заем за 400 млн. евро

" Българският енергиен холдинг " (БЕХ) е взел нов заем, пласирайки в четвъртък третата си емисия еврооблигации на стойност 400 милиона евро, която ще бъде листвана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), оповестиха от държавната компания в петък.

Финансовата интервенция е било предшествана от интензивни срещи с вложители в Лондон, Виена, Франкфурт и Мюнхен.

От БЕХ показват, че постигнатият годишен лихвен % е 3.5 на 100, което е най-ниското равнище за сдружението, откогато то играе на финансовите пазари, а парите ще се връщат след 7 години, което е най-дългият матуритет, постиган до момента.

Взетите 400 млн. лева са предопределени за погасяване на първия облигационен заем на енергийния холдинг в размер на 500 млн. евро, взет през 2013 година за споразумяване на дълг на дъщерната му " Национална електрическа копания " (НЕК) по заем от 250 млн. евро за градежа на АЕЦ " Белене ". Останалите бяха предопределени за проваления план за газопровода " Южен поток ".

Падежът на първата облигация е през ноември 2018 година, само че преди време от БЕХ оповестиха, че е допустимо тя да бъде назад изкупена по-рано за спестовност на лихвените разноски, които възлизаха на 4.25 %.

Преди периода на заплащането може да бъде изкупена и пласираната през 2016 година втора облигационна емисия на БЕХ, която е за 550 млн. евро. Тези пари също отидоха за задължения на НЕК, насъбрани към двете американски въглищни централи за изкупената тяхна електрическа енергия по дълготрайните контракти с " Ей И Ес " и " КонтурГлобал ". Лихвата по този заем е 4.875 на 100

Заедно с други взети от компанията майка заеми, отговорностите на НЕК към БЕХ надвишават 2 милиарда лева, настрана компанията има да връща в бюджета получения безлихвен заем за близо 1.2 милиарда лева за заплащане на оборудването за АЕЦ " Белене ", откакто беше наказана за това пред трибунал от съветската " Атомстройекспорт ". Не е ясно изобщо по какъв начин държавното сдружение ще урежда финансовите си връзки със притежателя си и с хазната, с изключение на връщането напарите не се отсрочва непрекъснато.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР