Българският Енергиен Холдинг (БЕХ) е превел 41 463 590 лв.

...
Българският Енергиен Холдинг (БЕХ) е превел 41 463 590 лв.
Коментари Харесай

БЕХ е превел над 41 млн. лв. за газовата връзка с Гърция

" Българският Енергиен Холдинг " (БЕХ) е превел 41 463 590 лева към плановата компания " Ай Си Джи Би ", която осъществя плана за създаване на газовата връзка сред България и Гърция и където БЕХ държи половината акции.

Средствата са предоставени за осъществяване на взетото на 10 октомври решение дружно със съакционера – италиано-гръцкото сдружение " Пойсейдон ", за увеличение на капитала на плановата компания.

Преди две седмици бе подписано акционерното съглашение за повдигане на капитала на " Ай Си Джи Би " с 42 млн. евро, с цел да може с парите да се финансира градежа на интерконектора. Съгласно схемата на финансиране част от сумата е личен капитал на компанията, близо 110 млн. евро бяха предоставени от Европейската капиталова банка. Близо 39 млн. евро са обезпечени от българската оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", а 45 млн. евро бяха отпуснати още през 2010 година от Европейската комисия. Общият бюджет на газовата връзка е 240 млн. евро.

След като преди две седмици бяха подписани и договорите за доставка на тръбите и за планиране и изграждане на газопровода, към този момент се работи по трасето с дължина от 185 км сред Стара Загора, Хасково и Комотини.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР