"Българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания".

...
"Българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания".
Коментари Харесай

Проф. Мариела Модева: Българският дух е силен, защото е устоял на всякакви изпитания

"Българският дух е мощен, тъй като е устоял на всевъзможни тествания ". Това съобщи претендентът за евродепутат от листата на "БСП за България " проф. Мариела Модева по време на среща с културни дейци във връзка идния Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност - 24 май, проведена от Градския съвет на Българска социалистическа партия - София.

"През годините на прехода бяха направени редица опити да бъдем обезбългарени, да бъде обезценен този голям нравствен капитал, който стартира да се натрупва със свещеното дело на светите братя Кирил и Методий. И до ден-днешен се вършат опити да ни се постановат непознати мостри в областта на образованието, науката и културата. Но българският дух е мощен, тъй като е устоял на всевъзможни тествания. И когато приказваме за Европа, би трябвало да си напомним, че точно светите братя Кирил и Методий са оповестени за съпокровители на Европа ", добави тя.

Проф. Модева прикани българските жители да бъдат смели, да не не помнят, че достойното място на нашата страна в Европа в голяма степен зависи от всеки от нас, по тази причина би трябвало да упражнят правото си на глас в неделя.

"Ние сме страна с доста дълбока нематериалност, която е на повече от 1300 години. Създали сме се в сложни времена, претърпели сме ги тези времена и през днешния ден България е заслужен член на Европейския съюз от позиция на своята просвета и писменост, която е третата публична писменост в Европейския съюз, а българският език е един от 24-те публични ", означи тя.

Проф. Модева прикани да си спомняме постоянно за светите братя Кирил и Методий и техния нравствен героизъм да създадат нова писменост на картата на цивилизационна Европа и на 26 май да гласуваме за една по-справедлива, по-социална и по-равнопоставена от позиция на ситуацията на всички европейски нации Европа. "Българите не са второ качество, българите имат право да бъдат равнопоставени на другите европейски нации! Нека на 26 май гласуваме с №18 в интегралната бюлетина! Вярвам, че нашата мощ е да бъдем дружно. Това ни прави уважавани и от останалите европейци ", добави тя.

Проф. Румен Гечев добави, че изборите са извънредно значими, както за България, по този начин и за целия континент. "Европа има потребност от смяна, тя има потребност от по-висока икономическа динамичност, от обществена правдивост, от повече средства за младите европейци, за младите европейски учени и откриватели ", разяснява той. Проф. Гечев прикани да гласуваме за тази смяна, тъй като е извънредно значимо кои ще бъдат тези 17 българи, които ще пазят българските ползи посредством съответни оферти и претекстове, причини, посредством връзка със своите сътрудници за смяна на общата европейска политика. Отборът на Българска социалистическа партия има съответни хрумвания и оферти за промени в този модел ", добави той.

Проф. Гечев честити 24 май - Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност на учителите, на учениците и на всички българи. "24 май е в сърцето на всеки българин, без значение къде се намира той. Нека да бъдат живи и здрави и да имат вяра, че България може да направи доста повече за жителите си и за Европа в идващите години ", пожела претендентът за евродепутат от листата на "БСП за България ".

Според ръководителя на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов българите би трябвало да имаме самочувствие на същински европейци и почтено място измежду всички европейски нации. "Светите братя Кирил и Методий основават писменост, която се трансформира в инструмент за духовно единство на славяните в Европа от тези времена до наши дни ", уточни той. Паргов напомни, че двамата братя обхождат Европа надлъж и нашир и популяризират писмеността и езика, на който превеждат свещените книги.

"В този смисъл, народ, чиято просвета и история са в основите на европейската просвета и история, не трябва да разрешава да бъде пъхнат на дъното на всички ранглисти в днешни дни, свързани със стандарта на живот, с приходите. България заслужава почтено място на актуалната европейска сцена! ", разяснява той.

Калоян Паргов означи, че през последните 30 години българската десница, а по-късно и актуалните съперници на Българска социалистическа партия от ГЕРБ, като част от неолибералната политика, вършат непрекъснати опити да неглижират националната еднаквост на българина. "Това е повода през днешния ден да ставаме очевидци на грубото изкривяване на българската история и литература в просветителната ни система ", разяснява той. Според него това е повода да не се търсят и ползват съвременни подходи и финансови механизми за стимулиране на актуалната българска просвета.

"Това е повода тихомълком да се утвърждават джендър идеологията, антикомунизмът и русофобията като разграничителни линии на актуалното българско общество. Да се заличават, и то умишлено, огромни интервали от нашата история, свързани с българската ни нематериалност, с православната ни същина ", добави Паргов.

Лидерът на Българска социалистическа партия - София добави, че на 26 май следва България да направи съдбоносен избор. "От него зависи освен бъдещето на Европа, освен на България, само че и на нашия град София ", сподели Калоян Паргов. Той е на мнение, че би трябвало да изпратим в Европейския парламент хора, които имат капацитета и куража да отстояват българските национални ползи. "Затова дано всички да упражним правото си на глас в неделя. Да гласуваш, значи да бъдеш виновен. Да не гласуваш, значи да прехвърлиш отговорността си на различен. Нека всички да бъдем виновни на 26 май и да гласуваме с №18 в интегралната бюлетина. Заради себе си, поради децата ни, поради бъдещето на България " ", сподели още Калоян Паргов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР