Българският държавен глава Румен Радев бе посрещнат от президента на

...
Българският държавен глава Румен Радев бе посрещнат от президента на
Коментари Харесай

Тържествено посрещане на Румен Радев в Чехия

Българският държавен глава Румен Радев бе посрещнат от президента на Чехия Милош Земан на церемония с военни почести в Пражкия палат Храдчани. Българският държавен глава е на обществено навестяване в Чехия по покана на Земан. В делегацията на президента Радев е министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на българския бизнес. Двамата президенти ще проведат среща „ на четири очи “, а по-късно ще има пленарни разговори измежду делегациите на двете страни.



Сред тематиките във фокуса на визитата са задълбочаването на двустранния политически диалог на най-високо равнище, включително в подтекста на идното Чешко председателство на Съвета на Европейски Съюз във втората половина на 2022 година, вероятностите за насърчаване на търговско-икономическото партньорство и съдействието в района на туризма.



Предизвикателствата пред страните от Централна и Източна Европа, произлизащи от войната в Украйна, също ще бъдат всред акцентите на разговорите на президента Радев в Чехия. В периода юли-декември 2022 година следва Чехия да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз.



През декември 2021 година чешкото държавно ръководство сподели предварителната обща рамка на задачите, които са съсредоточени върху следните по-важни области:

- Европа, обвързвана чрез Единен пазар, модерна и просперираща;

- Силна и сигурна Европа;

- Здрава и устойчива Европа;

- Кохерентна и солидарна Европа и Умна и изобретателна Европа.

Прага планува по време на своето председателство да провежда среща на върха Европейски Съюз – Западни Балкани. Планира се и провеждането на среща на върха Европейски Съюз – Съединени американски щати (1-2 юли 2022 г.). осведомят от прессекретариата на президента.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР