Българският държавен газов оператор Булгартрансгаз подписа грантовия договор за 78

...
Българският държавен газов оператор Булгартрансгаз подписа грантовия договор за 78
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" ще получи 78 млн. евро грант за разширението на "Чирен"

Българският държавен газов оператор " Булгартрансгаз " подписа грантовия контракт за 78 млн. евро, посредством който ще се съфинансира плана за разширението на газовото вместилище в Чирен. Средствата са част от Механизма за свързване на Европа (CEF) и беше разгласен за предпочитан енергиен план за газовата диверсификация в Югоизточна Европа, защото ще усили потенциала на хранилището от 0.55 милиарда м3 на 1 милиарда м3 - една трета от годишните потребности на България.

Интересното е, че това се случва, откакто и три оповестени през тази година публични поръчки за разширението на газово вместилище в Чирен, бяха анулирани от " Булгартрансгаз ". Официалната причина за това е, че търговете ще се разгласят отначало и ще са с възобновени финансови условия, свързани с планувания заем от малко над 200 млн. евро заем, който " Булгартрансгаз " ще изтегли, с цел да се финансира плануваните планове.

Всичко това обаче значи, че разширението на газовото вместилище ще се забави още. По проект плановете би трябвало да бъдат осъществяване за две години, само че действително може да чакаме начало на дейностите през втората половина на 2023-а и въвеждане в употреба през 2026 година
Половин милиард на заем
Трите към този момент анулирани търга за ПГХ " Чирен " (521 млн. лева с ДДС), а задачата им - да се разшири потенциала на хранилището двойно (от 0.55 милиарда м3 на 1 милиарда м3), да се построи спомагателен газопровод от него към газопреносната мрежа и да се вкарат в употреба подземни уреди, които да могат да се свържат с нова компресорна станция.
Реклама
В идната актуализация на държавния бюджет сумата, която ще се даде като гаранция на " Булгартрансгаз ", е 207 млн. евро. Очаква се те да бъдат утвърдени през тази седмица в Народното събрание. А задачата въпросните средства да бъдат получени посредством заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).
Защо е значимо газовото вместилище в Чирен
С плануваното уголемение, газовото вместилище би могло да поема двойно повече количества и да обезпечи доста по-голяма сигурност за страната през зимния интервал, която потреблението е двойно по-висока от лятото. Освен размера за предпазване ще се усили и потенциалът за изпомпване и нагнетяване. В момента той е 4.5 млн м3 на дневна база, а след ремонта ще бъде подсилен. Това значи, че двойно повече газ ще може да бъде нагнетяван или изпомпван дневно, което пък ще разреши да се покриват по-големи потребности на вътрешното ползване. При сегашната обстановка даже да имаме цялостно до горе вместилище няма по какъв начин през зимата да теглим от него по повече от 4.5 млн. м3 на, в случай че са нужни 12-15 млн. м3.

Към 26 юни хранилището в Чирен е цялостно на 34% (187 млн. м3 естествен газ). Плановете са размерът да се увеличи до над 80% преди зимния интервал, с цел да може страната да премине през него без доставки от " Газпром ". За да се случи това обаче е нужно регулярно постъпване на полутечен газ. е запазил за юли.
Свързани публикации " Булгаргаз " е договорил танкер с полутечен газ от Съединени американски щати и за юли 22 юни 2022, 17:21 Аварии, поправки, ограничавания - какво подклажда енергийната рецесия в Европа 22 юни 2022, 09:30 " Булгартрансгаз " регистрира облага от 140 млн. лева, само че задълженията са близо 3 милиарда 26 май 2022, 18:05 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР