Българският червен кръст започва раздаването на над 5 400 тона

Българският червен кръст започва раздаването на над 5 400 тона ...

БЧК започна раздаването на храна: Повече от 550 000 души ще бъдат подпомогнати


Българският червен кръст започва раздаването на над 5 400 тона храни на обща стойност над 13 милиона лева. От пакети ще се възползват повече от 550 000 български граждани.

Без опашки и напрежение започна раздаването на хранителните пакети в един от пунктовете на БЧК в Пазарджик. През него се очаква да преминат 1300 души.

"Основните, които получават продуктите като група хора това са тези, които са получили енергийни помощи за предходната година и втората група, която е категоризирана това са деца, които са били в първи клас през миналата учебна година", заяви инж. Живко Дишков, директор на БЧК-Пазарджик.

В Пазарджик оценяват помощта като нужна и навременна.

Пакетите съдържат 15 вида продукти от първа необходимост - храни и санитарни материали. За тричленните и по-големи семейства са предвидени пакети от почти 28 килограма храни общо, а по-малките ще получат по около 18 килограма.

"Тази година е отпаднало олиото, чувам че хората това забелязват, но пък има захар, брашно лютеница, консерви и така нататък, които смятам че ще помогнат на хората", допълни доброволецът Зорница Иванова.

Близо 6000 души от област Добрич ще получат хранителни пакети от БЧК. Над 100 души преминаха за час само в един от пунктовете, където тази сутрин започна раздаването на храните. Сред хората имаше разочаровани заради липсващи продукти, а други оценяват помощта като добра.

Списъците на подлежащите на подпомагане лица се изготвят и предоставят на БЧК от Агенцията за социално подпомагане.

Репортери: Ангел Узунов и Надежда Карапанчева

Източник: bnt.bg