Българският Червен кръст (БЧК) открива три временни пункта в пострадалите

...
Българският Червен кръст (БЧК) открива три временни пункта в пострадалите
Коментари Харесай

БЧК открива три пункта за хуманитарна помощ в наводнените карловски села

Българският Червен кръст (БЧК) открива три краткотрайни пункта в потърпевшите от наводненията карловски села - Каравелово, Богдан и Слатина, оповестиха от пресцентъра на организацията. 

В пунктовете ще бъдат раздавани храна, вода и друга филантропична помощ, от която се нуждаят хората на място. В пунктовете ще се оказва и първа помощ на жителите от селата и на доброволците, които оказват помощ за разчистването на вредите от наводненията. На място ще бъде и Доброволният екип за работа при бедствия, повреди и рецесии, както и Младежкият спешен екип. 

Продължават и обиколките на екипите от психолози на Българския Червен кръст в потърпевшите обитаеми места. До момента са посетени над 20 фамилии. Много хора търсят психосоциална поддръжка и на безплатния телефон на Контактния център на БЧК 080011466, на който психолози дават наряди. 

До този момента от БЧК са дали 900 спални комплекта, близо 1000 одеяла, повече от 10 тона минерална и изворна вода, както и огромни количества храна и облекла. Осигурени са над 1600 л. дезинфектанти, защото след разчистването на вредите, тези препарати са от изключителна нужда. Предоставени са и 10 професионални изсушители за мокри пространства, които се употребяват предпочитано за публични здания като детски градини, учебни заведения и други.

На втори септември, след проливен дъжд от 200 литра на квадратен метър, траял осем часа, бяха наводнени обитаеми места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е оповестено бедствено състояние. Засегнати са общо повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. Повече от 800 доброволци се очаква да оказват помощ в разчистването на наводнените села през почивните дни. 

Извършва се и непринудено гратис имунизиране против тетанус в селата, потърпевши от наводненията. Община Карлово е осигурила 200 ваксини „ Тетатокс “, които се слагат на искащите в медицинските пунктове на обитаемоте места. Лекари поучават хората да се ваксинират, защото тинята, замърсяванията и умрелите животни са причина за развиване на болести. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР