Българският БВП на човек от населението продължава бавно да се

...
Коментари Харесай

Българският БВП на човек се повишава леко до 55% от средното за ЕС

Българският Брутният вътрешен продукт на човек от популацията продължава постепенно да се доближава до средноевропейското равнище в спешната 2020 година, демонстрират предварителните данни на европейската статистическа работа. Повишението е с едвам 2% до 55% от междинното за Европейски Съюз. Темпът е същият, реализиран и през миналата година. Ако продължи да се изкачва в класацията със същия ритъм и отсега нататък, България може да чака да доближи средноевропейските витални стандарти чак след 2040 година
Стабилно на дъното
Към момента страната остава устойчиво на дъното в Европейски Съюз в класацията, следвана от Гърция и Хърватия, където Брутният вътрешен продукт на човек леко се свива до 64% от междинното в съюза през 2020 година Добрата вест е, че България въпреки всичко регистрира растеж, въпреки и единствено тъй като междинните равнища на Брутният вътрешен продукт на човек в Европа падат в рецесията. От друга страна, 10 страни членки регистрират спад по отношение на средноевропейските равнища, измежду които Испания (-5 пр.п. до 86%), Франция (-3 пр.п. до 103%) и Италия (-2 пр.п. до 94%).

През 2010 година българският Брутният вътрешен продукт на човек е на 44% от средноевропейското равнище и се покачва с 11 прочие п. за 10 години. Темпът на нарастване е подобен с този на други страни от района като Унгария и Чехия. Проблемът обаче е, че преди 10 години Чехия и Унгария са на надлежно 84% и 66% от междинното за Европейски Съюз равнище, а България стартира от доста по-ниска база и упованията са, че би трябвало да настига по-бързо междинните стойности. Така да вземем за пример прилежаща Румъния преди 2006 е била зад България, а в този момент е със 17 пр.п. пред нея.

Водещите страни в Европейски Съюз по индикатора Брутният вътрешен продукт на човек остават на процедура без смяна по отношение на предишни години - това са Люксембург с 266% от средноевропейските равнища на витален стандарт, Ирландия с 211% (където обаче високото равнище е илюзорно поради данъчните практики на огромни интернационалните компании в страната) и Дания със 136% през 2020 година Извън съюза водач е Швейцария със 160% от междинното в Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР