Българският бокс си гарантира нови две квоти за Олимпиадата в

...
Българският бокс си гарантира нови две квоти за Олимпиадата в
Коментари Харесай

Чудесно: Още 2 олимпийски квоти за българските боксьори

Българският бокс си подсигурява нови две квоти за Олимпиадата в Париж следващата година, откакто Светлана Каменова при дамите и Хавиер Ибанес при мъжете победиха в днешните си срещи на Европейските игри в Краков и си подсигуряваха минимум бронзови медали.

Светлана Каменова завоюва квота за Париж следващата година, откакто в боксовия шампионат на Европейските игри в Краков, в категория до 57 кг, преодоля полякинята Юлия Шеремета. Успехът й с 5:0 съдийски гласа я класира за полуфинала в категорията си. Така поради регламента в боксовите надпревари, Каменова си подсигурява най-малко бронзов орден от шампионата в полския град. Това е втори следващ триумф в женския бокс за България през днешния ден, откакто по-рано във втория сеанс Станимира Петрова (54 кг) също взе билет за Париж.

Двукратната бронзова медалистка от Световно състезание и два пъти европейска вицешампионка не остави кой знае какви очаквания на напористата полякиня. Тя взе преимущество в първите два рунда и макар опитите на Шеремета да промени изхода на срещата в третия, това нямаше по какъв начин да се случи. В типичния си жанр Каменова държеше Шеремета на отдалеченост, напълно контролираше протичащото се на кръга, с цел да вземе победа с 5:0.

По този метод Светлана Каменова си обезпечи най-малко бронзов орден и ще има опция да дебютира на Олимпийските игри в Париж следващата година. За място в багра за купата българката ще боксира с огромната си съперничка – Ирма Теста (Италия), с която имат разменени победи в редица финали на влиятелни шампионати.

Боксовият кръг в Краков донесе трета квота за България на Олимпийските игри в Париж следващата година. Хавиер Ибаниес се причисли към Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг), носейки виза за френската столица и за националите при мъжете. Той се класира за полуфиналите на Европейските игри и си подсигурява най-малко бронзов орден.

В категория до 57 кг натурализираният кубинец, олимпийски и международен първенец за младежи, взе сладостен реванш от Артур Базеян. Хавиер ликува с 5:0 съдийски гласа против арменеца, от който загуби на полуфиналите на Европейското състезание в Ереван преди година.

Националът ни организира доста мощно първите два рунда, след които реализира безапелационен задатък в съдийските карти. Това му разреши в третия да играе по-предпазливо и с добра отбрана да отвърна опитите на противника за инцидентни попадения. За място на край в петък Хавиер ще боксира с Небил Ибрахим (Швеция). Мачът ще се организира във вечерната сесия.

За страдание 5-кратният ни европейски първенец за подрастващи Радослав Росенов бе спрян на четвъртфиналите. 19-годишният ни гений организира доста здрав мач и се хвърли самоуверено против настоящия вицешампион на Европа и трети в света Лаша Гурули (Грузия). Въпреки че направи равносилен мач, на национала ни бе присъдена загуба с 0:5 съдийски гласа.

Йордан Морехон ще закрие присъединяване с български национали през днешния ден. При най-тежките (+92 кг) той ще боксира за най-малко бронзов орден против литовеца Йонас Язевичиус. Мачът им ще се организира на кръг Б към 21:45 часа. В тази категория квоти за Париж печелят финалистите, тъй че националът ни се нуждае от две победи, с цел да стигне до виза за френската столица.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР