Българският бизнес успя да се справи с редица предизвикателства в

...
Българският бизнес успя да се справи с редица предизвикателства в
Коментари Харесай

Радев във Виена: Българският бизнес устоя на кризата и предлага добри възможности за взаимноизгодни партньорства

Българският бизнес съумя да се оправи с редица провокации в рецесията и през днешния ден предлага положителни благоприятни условия за взаимноизгодни партньорства. Австрия е вторият по величина действителен вложител в българската стопанска система и ние ценим освен финансовите измерения на вложенията, а и опитът в ръководството, производството и построяването на нови модели на връзки сред бизнеса и обществото, които са добавена стойност в нашето партньорство. Това съобщи президентът Румен Радев, който взе участие във Виена в кръгла маса, проведена от Стопанската камара на Австрия (WKÖ). Във форума се включиха представители на българския и австрийския бизнес в региона на енергетиката, банковия бранш, автомобилната промишленост и високите технологии.

Държавният глава акцентира пред представителите на бизнеса, че постигнатата предвидимост в енергийния бранш у нас се дължи на нарасналата сигурност на доставките на енергийни запаси и ниските цени на електрическата енергия. Президентът открои постигнатите през последните месеци от България съглашения с Гърция и Турция за достъп до техните терминали за полутечен газ и газопреносни мрежи, което обезпечава действителна енергийна диверсификация и е солидна основа за поощряване на конкурентоспособността на бизнеса. Страната ни е част и от от ден на ден интернационалните коридори за транспорт на енергийни запаси към Европа, в това число и по самодейност на България като „ Solidarity Ring ”, за увеличението на доставките на природен газ от Азербайджан.



Зеленият преход е извънредно значима цел за Европейски Съюз, само че тя не трябва да бъде постигана за сметка на прибързаното затваряне на базови мощности, загуба на конкурентоспособност и на стопански благоприятни условия, растеж на цените и тежка цена за европейските стопански системи и нашите общества, акцентира президентът.

Като изключително перспективна област на съдействието с Австрия Румен Радев означи високите технологии в региона на финансовия и банков бранш. Разработен от български компании профилиран програмен продукт се употребява от водещи банки в Африка, а европейски банки откриват свои управнически центрове в страната ни, съобщи президентът.

Румен Радев означи постоянното развиване на автомобилния бранш в страната ни, която е измежду водещите снабдители на съставни елементи за автомобилната промишленост в Европа, в това число в региона на софтуера. В България работят над 350 компании в тази сфера, които имат към 75 000 служащи. „ Най-високото самопризнание за постигнатото от България е, че от ден на ден автомобилни компании откриват в България свои научни и развойни центрове, което е добра опция за нашите инженери и компании “, акцентира още президентът.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Като конкурентни преимущества на страната ни в Европа, Румен Радев уточни също по този начин постоянните индикатори на българската стопанска система, икономическият растеж от 3.4% за 2022 година, ниското съответствие на външния дълг по отношение на брутния вътрешен артикул, забележителният растеж на индустриалното произвеждане и на износа, както и квалифицираните фрагменти.

Държавният глава Румен Радев е на посещаване в Австрия по покана на федералния канцлер Карл Нехамер и следва по-късно през днешния ден двамата да проведат среща във Виена.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР