Българският баскетболист Емил Стоилов заяви, че иска да продължи да

...
Българският баскетболист Емил Стоилов заяви, че иска да продължи да
Коментари Харесай

Баскетболистът Емил Стоилов: Гордост е да представям България

Българският баскетболист Емил Стоилов съобщи, че желае да продължи да израства и да усъвършенства формата си в новия си тим Менорка в Испания. В особено изявление за Българска телеграфна агенция 21-годишният Стоилов описа за какво се стигна до прехвърлянето през февруари чартърен от Естудиантес, с който все има контракт до 2025 година. Менорка се състезава в така наречен Леб Плата (трето равнище в испанския шампионат), а Естудиантес е в Леб Оро (втора дивизия).

Националът разяснява, че за него е горделивост да има има опцията да показва родината си, само че осъзнава и огромната отговорност, а за българския баскетбол споделя, че му харесват напъните за популяризирането на баскетбола. За най-успешния български баскетболист в Европа Александър Везенков, центърът счита, че с помощта на него от ден на ден скаути, сътрудници и треньори търсят бъдещи звезди всред българските деца.

- Емо, по какъв начин се чувстваш в новия си тим Менорка? В момента сте измежду водачите в класирането, какви са задачите на тима за сегашния сезон?

- Чувствам се доста по-добре, в сравнение с при започване на сезона. Тренировките са дълги и интензивни, само че с помощта на това сега съм в най-хубавата си физическа форма. Отборът действително не е напълно нов за мен, тъй като с по-голямата част от момчетата и щаба сме дружно откогато дойдох в Испания. Също по този начин треньорът Хавиер Замора е индивидът, който ме докара в Естудиантес и е нещо като мой наставник.

Целите ни са да се борим за промоция в по-горната дивизия Леб Оро. Ако приключим първи, ще играем край с първия от другата група на разменно посещение и спечелилият получава непосредствено промоция. Загубилият влиза на четвъртфинал в плейофите. В случай че приключим втори, надлежно ще се борим през плейофите, където двата финалиста също се качват в горната дивизия.

- Разкажи малко повече по какъв начин се стигна до раздялата с Естудиантес за тази година?

- Ами в действителност още през лятото имах планове да отида някъде чартърен, само че от Естудиантес ми обещаваха, че тази година към този момент обстановката ми ще е друга, че ще получавам доста повече игрово време и ще бъда главен състезател. В течение на времето това не се случи, както и допусках, по тази причина взехме решение с сътрудника ми да отида в Менорка.

- Какво ти споделиха от управлението на Естудиантес, когато разговаряхте за прехвърлянето си, говорихте ли за идващия сезон?

- За идващия сезон още е рано да се приказва, защото зависи какво ще се случи с Естудиантес - дали ще завоюват промоцията за Лига Ендеса (първа дивизия) и дали ще се качим в Леб Оро с Менорка. Тъй като имам контракт с Естудиантес, те имат думата като пристигна време за взимане на решения.

- Вече много време живееш в Испания, привикна ли с новия град и новата конюнктура след прекосяването в Менорка?

- Всяка промяна на местоположението изисква акомодация първоначално. Около шест години живях в Мадрид и както знаете, това е голям град с доста хора и динамичност. А Менорка е нещо напълно друго - дребен остров, доста спокоен, до момента в който не стартира туристическият сезон. И двете места имат своите преимущества и дефекти, само че тук много ми харесва, тъй че бързо привикнах с ситуацията.

- Какво съгласно теб е равнището на дивизията, в която участвате и баскетбола, който се играе в Леб Плата?

- Нивото на лигата не е същото като в Леб Оро, само че изискванията са съвършени за моята обстановка и развиване, тъй като имам повече опция за игра. От друга страна, конкуренцията е задоволително огромна, с цел да не преставам да пораствам. Менорка е от водачите в шампионата, с големи упоритости да реализира задачите си и това е огромен плюс за транзицията ми към главен състезател, а не както до момента по-второстепенен.

Важно е да отбележа, че не съм тук толкоз поради самата лига, а по-скоро поради тима и най-много треньора. Хави Замора ме познава най-добре, има вяра в мен и има предпочитание да ми помогне да се развия като състезател.

- Какви са твоите цели в персонален проект до края на сезона и през лятото?

- Целите ми са да си върна формата и да не преставам да пораствам. На клубно равнище към този момент споделих, че се борим за промоция в по-горната лига.

За лятото възнамерявам да акцентира доста върху самостоятелното си развиване, тъй като това ще бъде първото лято, което ще е по-свободно за мен. Досега постоянно съм бил зает с по няколко лагера и европейски шампионати и не ми е оставало време за самостоятелна подготовка.

- През лятото предстоят и нови мачове за националния тим на България в предварителните квалификации за Евробаскет 2025. Не успяхме да спечелим групата си и да се класираме непосредствено за квалификациите, какво попречи съгласно теб?

- В последните квалификации загубихме един единствен мач и това ни коства излизането от групата. Следователно считам, че това беше единствената ни неточност - подходихме несериозно в Португалия и надлежно спечелилият беше този, с множеството предпочитание. После естествено, всички се надяваха, че Сашо Везенков ще пристигна и ще свърши цялата работа вместо нас. Обаче баскетболът съвсем постоянно е обективен и по тази причина, макар невероятния мач в Ботевград и успеха, единствено 3 точки ни разделиха от първото място.

- Какво значи за теб да играеш за националния тим на България?

- Гордост, че имам опцията да представям родината си, с помощта на баскетбола. Но и отговорността е много огромна.

- Интересуваш ли се от българското състезание? Следиш ли какво се случва в България?

- Не кой знае какъв брой задълбочено, само че проследявам, да. Има някои неща напоследък, които се вършат и които доста ми харесват. Най-вече напъните за популяризирането на баскетбола. Актуалният образец е това, че още веднъж „ Арена София “ се употребява за баскетболно събитие и събра толкоз доста хора за финала на Купата.

- В България много се вълнуваме от изявите на Александър Везенков с Олимпиакос, ти следиш ли Евролигата? Имаш ли любимец? Какво съгласно теб носи на България тази известност на Везенков в Европа и мощното му показване?

- Следя го, несъмнено, както и целият баскетболен свят. Не мисля, че има потребност да го разясня, защото всички виждат невероятното му развиване и равнище, на което играе. Гледам основно Олимпиакос, Партизан и испанските тимове. Олимпиакос и Партизан са любимците ми поради Везенков и тъй като доста одобрявам Желко Обрадович.

Везенков способства най-много за името на България и това, че с помощта на него от ден на ден скаути, сътрудници и треньори търсят бъдещи звезди всред българските деца.

- Какво могат да научат по-младите български баскетболисти от играчи като него? Ти мечтаеш ли да играеш в тим от Евролигата или за НБА?

- От него може да се учи безусловно всеки, тъй като всичко, което е той като състезател, е с помощта на ужасно доста работа и непримиримост. Има играчи, които преобладават поради атлетизма и физиката си, други пък са ужасно надарени, до момента в който той разчита на дребни елементи, баскетболен разум и страхотна пукотевица. Все неща, които могат да се упражняват и зависят напълно от всеки баскетболист самостоятелно.

Що се отнася до фантазиите ми, както всеки различен баскетболист, желая някой ден да играя в НБА или Евролига. За да бъде това допустимо, би трябвало да съм здрав и да се трудя непрекъснато, също както Сашо Везенков.

- Според теб, защо би трябвало да е квалифициран един български баскетболист в чужбина? Какво е най-трудното съгласно теб и по какъв начин гледат в Испания на чужденците?

- Ами би трябвало да са готови за доста по-високата скорост, на която се играе, на по-физическия и в това време тактически баскетбол. В Испания баскетболът непрекъснато се развива, мъжкото състезание е най-хубавото в Европа и треньорите са на доста високо равнище. Естествено, испанците се ценят най-вече. Както във всяка локална лига, преди всичко са локалните играчи. Но отвън това, няма значение кой си и от кое място си, значимото е да обичаш баскетбола и да имаш предпочитание да се трудиш.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР