Българският баскетболен талант Александър Гавалюгов даде интервю пред сайта на

...
Българският баскетболен талант Александър Гавалюгов даде интервю пред сайта на
Коментари Харесай

Александър Гавалюгов: NBA Academy е крачка към голямата ми цел

Българският баскетболен гений Александър Гавалюгов даде изявление пред уеб страницата на своя отбор БК Балкан Ботевград няколко дни, откакто стана ясно, че той

Юношата на ботевградчани описа малко повече за това го чака на " Зеления континент ", защото неотдавна бе в Канбера за подготовка по покана на академията.

Накрая Гавалюгов разяснява и идното европейско състезание по баскетбол за момчета до 18 години дивизия " Б ", което ще се организира в Матозиньош, Португалия (21-30 юли). България ще бъде в група " D " със състава на домакините и още Белгия, Латвия и Швейцария.

Ето го и цялото изявление с Александър Гавалюгов:

Сашко, честито! Подписа контракт с обезпечена цялостна стипендия за NBA Academy в столицата на Австралия Канбера. За какъв период е той?

Договорът ми е за една година. Там нещата са по този начин, чe откакто завършиш гимназия, би трябвало да отидеш в лицей или в някоя професионална лига. И в случай че не се чувстваш подготвен за едно от двете неща, можеш да останеш още една година в NBA Academy, като спомагателен предварителен интервал.

Ти напълно скоро бе в Канбера на подготовка по покана на NBA Academy. Колко от момчетата, с които беше там, са подписали контракт?

Аз получих поканата още през зимата, само че тогава нямаше по какъв начин да отида, защото имах задължения с тимовете на Балкан, и отпътувах чак след края на сезона. Там имаше 8 чужденци. Там са разграничени на два тима - едните са NBA Academy, където са единствено чужденци и двама австралийци, които са на 16-17 години. Другите са в Basketball Centre, това е австралийска организация, която съществува към този момент 50 години, в него играят единствено момчета от Австралия - половината от тях образуват националния тим н Австралия до 18-19 години.

Значи си наясно какво ще правиш?

Да. Ще играя в тима на NBA Academy. Ще се състезаваме в Премиър лийг, която е полупрофесионална мъжка лига, тя е за обиграване на младите играчи. Ще упражняваме доста. Също по този начин ще имаме и учебно заведение няколко пъти в седмицата, ще ни приготвят и академично, с цел да можем по-лесно да отидем в колежи. Също по този начин ще пътуваме за Съединени американски щати, с цел да играем против колежански тимове и гимназиални тимове, както и в Испания, Франция и Италия. И всеки ден ще бъдем следени от скаути от най-силните колежански тимове, а също по този начин и от скаути от NBA.



Това си е чисто професионална академия

Да. От офертите, които имах, там бе най-професионално квалифицирано. Направиха ми цяла стратегия за работа през идната година, какво би трябвало да усъвършенствам. И по тази причина я одобрих, защото считам, че това е една крачка към огромната ми цел и ми се стори като най-хубава оферта.

Сам ли ще бъдеш в Австралия?

Да, естествено. Нашите може би ще идват да ме виждат, само че до там пътят е доста дълъг и може би няма да имат доста благоприятни условия. Но за сметка на това NBA Academy ми обезпечава полети до България, тъй че за Коледа и Нова година ще си бъда тук за към две седмици. И цяло лято по-късно, защото ми свършва договорът.

Кога стартира работата ти в NBA Academy?

По принцип стартира при започване на август. Но защото европейското състезание до 18 години (б.а. - Сашко е в националния тим на България) приключва на 30 юли, ми дадоха малко по-дълга отмора - към две седмици, с цел да си приготвя документите и всички нужни неща, и ще отпътува след 20 август.

Имате ли визия за противниците си на европейското в португалския курорт Матозиньош?

Доста е мъчно да направиш скаутинг на подрастващи, защото за доста от момчетата няма информация в интернет. Играхме в Ботевград две контроли с Англия, които са също в Дивизия Б, само че в друга група. Знаем малко за домакините от Португалия, на 14 юли ще се срещнем с Белгия в Истанбул, които също са в нашата група, с Латвия сме играли преди две години на европейския чалънджър в София, победиха ни с дребна разлика, единственият тим, за който нямаме информация, е Швейцария.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР