Българският аниматор Теодор Ушев, който работи в Канада, е отново

...
Българският аниматор Теодор Ушев, който работи в Канада, е отново
Коментари Харесай

Физика на тъгата на Тео Ушев е на косъм от номинация за Оскар

 Българският аниматор Теодор Ушев, който работи в Канада, е още веднъж в късия лист за номинация " Оскар “.

Неговата " Физика на тъгата “ е измежду 10-те ленти, от които ще бъдат определени петте номинирани в категорията за късометражна анимация. Ушев към този момент има една номинация от Американската академия за кино изкуство и просвета.

Анимацията е акомодация на едноименния разказ на Георги Господинов " Физика на тъгата “.

Звезден актьорски състав се включва във кино лентата с глас зад кадър. Росиф Съдърланд и неговият знаменит татко холивудският артист Доналд Съдърланд озвучават британската версия на кино лентата, а известният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият татко Манюел Тадрос – френската. Анимацията се популяризира публично на френски и британски език.

" Физика на тъгата “ към този момент завоюва специфичната премия на журито на Международния кино фестивал в Торонто.

За сюжета на кино лентата си Ушев споделя, че не следва прецизно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, мемоари, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се фантазии нацяло едно потомство, пречупен през персоналния роман, оповестява " BG Voice ".

27- минутният филм е най-амбициозният план в кариерата на Теодор Ушев до момента. Аниматорът работи по него в последните 8 години, като в това време се появиха филмът му " Сляпата Вайша “, който му донесе номинация на " Оскар “ през 2017 година, както и разнообразни самостоятелни планове в киното и образното изкуство.

Най-амбициозният план към този момент на Ушев – канадско-френската продукция на Националния кино ръб на Канада и телевизонния канал за просвета и изкуство " Арте ", притегли вниманието на експертите още преди премиерата си с необикновената техника на изобразяване, употребена от художника – енкаустика.

Деветдесет и втората гала по раздаването на премиите " Оскар “ ще се организира в Лос Анджелис на 9 февруари следващата година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР