Българският алпинист Атанас Скатов потегли към втория по височина връх

...
Българският алпинист Атанас Скатов потегли към втория по височина връх
Коментари Харесай

Атанас Скатов ще се опита да направи първото зимно изкачване на К2 в историята

Българският планинар Атанас Скатов потегли към втория по височина връх в света - К2, в опит да направи първото зимно нанагорнище в историята му. Върхът е висок 8611 метра и е считан за най-трудния от всички осемхилядници. Той е и с максимален брой жертви - починалите в подножието са близо една четвърт от броя на тези, които са съумели да го изкачат. Скатов е наясно какъв брой тежка и рискова е идната му задача, само че има вяра, че задачата му ще бъде сполучлива.

“Започва едно ново и доста особено странствуване за мен. Зимна експедиция над 8000 метра несъмнено е доста съществено предизвикателство, даже и да не е К2. Изключително признателен и благополучен съм, че имам тази опция да науча още доста нови неща за зимната планина над 8000 метра и то към единствения към момента неизкачен връх през зимата на нашата планета - К2, 8611м в Каракорум, Пакистан.
Това е за мен експедиция номер 21 за последните 8 години и 14-та над 8000 метра. Но колкото и опит да имаш в планината, в никакъв случай не е задоволителен. Само планината взема решение дали да ни допусне до върха си.

На тази експедиция се сбъдва още една моя фантазия, а точно да имам непосредствен човек на базов лагер, който да ме поддържа и да ми оказва помощ. Така в това странствуване се впуска дружно с мен моята другарка. Желанието й и ентусиазмът й за присъединяване и в тази експедиция са невероятни.

Благодаря сърдечно на всички още един път за поддръжката и доверието. Заедно ще изкачваме върха както постоянно. Позитивно мислене и мощна религия!”, написа Атанас Скатов във Facebook.

Скатов чака да доближи базовия лагер под върха към Нова година, след което ще има 60 дни за опита за нанагорнище.

Българският планинар се включва в една от най-големите интернационалните експедиции през последните години за зимно нанагорнище на K2. Нито един от 30-те опита през декември, януари или февруари, първият от които е изработен още през 1987г., не е бил сполучлив, написа планинското издание " Катманду Пост ".

Атанас Скатов се надява да приключи Хималайската корона (изкачването на всички 14 осемхилядника) следващата година. До задачата му остават Шиша Пангма, К2, Броуд Пик и Нанга Парбат.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР