Българският алпинист Атанас Скатов изкачи най-високата точка на Северна Америка

...
Българският алпинист Атанас Скатов изкачи най-високата точка на Северна Америка
Коментари Харесай

Атанас Скатов изкачи най-високите върхове на седемте континента

Българският планинар Атанас Скатов изкачи най-високата точка на Северна Америка - връх Денали (6197 м) в Аляска. Той е стъпил на върха на 20 юни към 16.00 часа локално време.

С изкачването на Денали Скатов приключи сполучливо плана си " Седем върха ". Той е първият българин, който стъпва на най-високите върхове на седемте континента на планетата, написа Българска телеграфна агенция.

" Чувствам се чудесно и съм доста благополучен, че съумях да завърша този толкоз значим за мен план. Целта ми беше да го направя незабавно след Хималаите, с цел да се възползвам от климатизацията си там ", съобщи Скатов по сателитния телефон малко след изкачването на Денали.

39-годишният планинар изкачи трети връх в границите на 34 дни след осемхилядниците Лхотце (8516 м) на 16 май и Еверест (8848 м) на 22 май.

" Уморен съм, само че и удовлетворен от това да бъда първият българин, който е стъпил на най-високите континентални първенци на света ", сподели още Скатов.

Проектът му за изкачването на най-високите върхове на седемте континента стартира през 2013 година с Килиманджаро (5895 м) в Африка и Елбрус (5642 м) в Европа.

През 2014 година Скатов изкачва поредно Аконкагуа (6 962 м) в Южна Америка, Еверест (8848 м) в Азия, индонезийският Джая (4884 м) и Винсън (4892 м) в Антарктида.

Първият човек в света, изкачил най-високите върхове на седемте континента, е американец Ричард Бас. Той приключва " огромната седморка " през 1985 година

До 2012 година още към 350 индивида са съумели да ги изкачат, само че от този момент до в този момент няма точна статистика за техния брой.

През 2011 година различен американец - 15-годишният Джордан Ромеро, стана най-младият човек, изкачил най-високите върхове на седемте континента.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР