Българският акро-параглайдинг пилот Веселин Овчаров участва за първи път на

...
Българският акро-параглайдинг пилот Веселин Овчаров участва за първи път на
Коментари Харесай

Завършиха състезанията с българско участие в парапланеризма

Българският акро-параглайдинг водач Веселин Овчаров взе участие за първи път на Световните въздушни игри в Дубай, проведени от Международната федeрация за въздушни спортове FAI. Весо бе измежду повече от 20-те топ водача в света, от които и съвсем целият параглайдинг тим на Red Bull. Наред с тях, на надпреварата участваха именити състезатели, като: Раул Родригез - един от създателите на този спорт и Кригел Мауер – неколкократен победител в надпреварата Red Bull X-Alps * (легендарното пресичане на Алпите с парапланер).

Състезанието по акробатичен параглайдинг бе доста оспорвано и разликите в класирането се базират на стотни. Подиумът в соло дисциплината взеха с първо място спортистът на Red Bull Тим Алонжи, (Франция), следван от сънародника си Елиът Ночез и от испанеца Хорацио Лоренс, спортист на Red Bull и 4-кратен Световен първенец в дисциплината.

Българският спортист на Red Bull Веселин Овчаров се класира на 13-то място в соло полетите. Весо извърши най-сложните фигури в актуалната акробатика, само че както при всяко съревнование има доста условия, които въздействат на моментното показване. Той срещна проблеми с кацането на надуваема платформа във водата, което способства с цели 30% в образуването на крайните оценки. " Това са доста характерни условия, с които аз не разполагам и надлежно нямам опция да упражнявам авансово. И заради това ги упражнявам единствено на надпревари. За идната година ще направя всичко по силите си да се съоръжавам с лодка, лебедка и надуваема платформа, които са нужните неща, с цел да се тренира този по този начин значим за надпреварите детайл. За страдание инвестицията е голяма ". Другите два съставния елемент за образуване на оценката са хореография и точност на изпълнените фигури, с които Весо се оправи на изключително ниво и още веднъж безапелационно потвърди, че мястото му е измежду най-хубавите водачи в света.

При втория  синхронен полет на Весо във въздуха имаше вятър с две разнообразни направления. Не бе очакван тест на въздушните течения навреме преди полетите и по този метод, бидейки първа, двойката на Весо получи рискова за живота и на двамата обстановка. Първите думи на Весо след полета бяха: „ Щяхме да се очистим! “ Опасността от конфликт сред двамата водачи настава заради промяна на посоката напразно и по време на осъществяване на втората по коефициент на трудност фигура - " Есфера ". Това направи спазването на цялостната хореография на съчетанието невъзможна. Въпреки всичко Весо и сътрудникът му Ондрей Прохазка (Чехия) продължиха до дъно осъществяването си, което приключи с прелестното спираловидно кацане на Весо на рафта. И по този начин те резервираха позицията си във краткотрайното класиране. За всички останали състезатели осъществяванията бяха планувани по отношение на изискванията, които Весо и сътрудникът му образно им демонстрираха.

Третият ден също не мина безпрепятствено за Весо и Ондрей. През този ден, струята на хеликоптера, направи проблем при отварянето на крилото на Ондрей и това в последна сметка попречи на двойката да приключи осъществяването си. Весо бе заставен да кацне в зоната за сигурност, а Ондрей бе изваден с лодка от водата. Този ден се оказа и финален за дисциплината акробатичен параглайдинг, тъй като мощният вятър от над 10 м в сек. попречи за провеждането на последните два спортни дни.

Въпреки че имаха разполагаем 6 спортни дни, водачите съумяха да изпълнят по 3 независими и по 3 синхронни полета от плануваните по най-малко 5 и в двете дисциплини. Временното класиране се трансформира със финално и Весо и Ондрей се подредиха на 7-мо място в синхронния параглайдинг.

В дисциплината „ целно кацане “, състезателите съумяха да завършат всички рундове, или общо 12 от 12, преди ветровитите дни. Последните четири рунда нашият играч Валери Цветанов направи доста положителни кацания и приключи 4-ти в крайното класиране. " Моята цел беше за подиум, по тази причина не се усещам изключително удовлетворен от достижението си. "  – показа Валери на церемонията по награждаването, провела се в централната зона до емблематичната Палма на Световните въздушни игри в Дубай.

Световните въздушни игри в Дубай и българското присъединяване в тях са мотивът Red Bull и списание 360° да провеждат шестата сесия на своя взаимен план Red Bull JOURNEYversity – авантюристичен университет за публицисти. Като част от самодейността беше поканен екип от български публицисти, които да проследят присъединяване на българските състезатели Веселин Овчаров и Валери Цветанов.

Журналистите  бяха директно въвлечени във въздушните спортове, с помощта на авансово образование и полети с парапланер над Сопот, както и хвърчене в хеликоптера на състезателите,  които приключенският университет им обезпечи.

За повече информация:
Официален уебсайт:
Резултати и класиране:
Още вести W.A.G.:  
Сайт Веселин Овчаров:

СНИМКИ ~ Георги Кожухаров, Дневник

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР