Българския женски отбор раздели 6-14 място на световната шахматна олимпиада,

...
Българския женски отбор раздели 6-14 място на световната шахматна олимпиада,
Коментари Харесай

България влезе в Топ 10 в световния шахмат при жените

Българския женски тим раздели 6-14 място на международната шахматна олимпиада, само че по спомагателни индикатори зае 9-то място с 16 точки - 7 победи, 2 ремита и 2 загуби. Надпреварата се организира в индийският апетит Ченай, където взеха присъединяване 160 женски тима от целия свят.

Олимпийски първенец при дамите е Украйна с 18 точки, следвани от Грузия също с 18 точки, а трети остана първият тим на Индия. Нашите девойки в състав Нулгюл Салимова, Гергана Пейчева, Габриела Антова, Виктория Радева и Белослава Кръстева се показаха повече от почтено, защото всички те са безспорни дебютантки на подобен висок форум  и не се стреснаха от партитите си против международните сили.

Нашите бяха сложени под № 15 в стартия лист по ЕЛО, само че това не им попречи да играят повече от ужасно! Те могат да съжаляват, че изпуснаха да победят Украйна (едната загуба бе от тях с 1,5:2,5), като и в двете изгубени партии девойките стояха по-добре на дъската, само че напрежението и класата на двете международни шампионки в украинския състав - сестрите Мария и Ана Мизачук си оказаха въздействие.

Момичетата ни бяха един от най-младите тимове на шампионата и 10 дни преди Олимпиадата не бе ясно дали изобщо ще заминат - нямаше отпуснати средства, нямаха визи, самолетни билети. Докато другите тимове по това време бяха на лагери, водеха подготовка и към този момент бяха с ушити тоалети и спортни екипи, селекционерът ни Петър Арнаудов се занимаваше с обезпечаване на средства, визи и така нататък

Момичетата умерено могат да се нарекат " Шахматен капитал на България “ и в една естествена конюнктура на идната Олимпиада имат всички шансове за орден. Зад България останаха страни като Германия, Франция, Холандия, Испания, Израел, Гърция....

На предходната Олимпиада през 2015 година тимът ни се класира на 15-то място. Само след седмица девойките на лични разходи би трябвало да заминат за присъединяване на Европейско състезание за дами в Прага.

Доста по-лошо е представянето на мъжкия ни тим, който отпътува в много пробен състав - без нито един от водещите ни гросмайстори. Момчетата заеха 63-то място с 6 победи и 5 загуби. Олимпийски първенец при мъжете стана отборът на Узбекистан с 19 точки, следван от Армения също с 19 т. Трети остана вторият състав на Индия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР