Българските зърнопроизводители са готови да протестират в Брюксел, ако Европейският

...
Българските зърнопроизводители са готови да протестират в Брюксел, ако Европейският
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите ни готови за протест и в Брюксел заради вноса от Украйна

Българските зърнопроизводители са подготвени да стачкуват в Брюксел, в случай че Европейският съюз не вземе ограничения по отношение на потока пшеница и слънчоглед от Украйна.

По думите на ръководителя на Българската земеделска камара Костадин Костадинов единственото решение е прекъсване на вноса от Украйна или ограничения, които да подсигуряват, че украинската продукция минава пренос през страната, каквато беше концепцията на контрактуваните коридори.

България се оказва под огромен напън със основаването на директните коридори, а занапред е стартирана работата по нова разпоредба за придвижването на украинското зърно.

" Тук имаме доста огромен напън и доста огромен импорт на слънчоглед. Половината слънчоглед, който е излязъл от Украйна, е влезнал в България ", съобщи Костадин Костадинов, ръководител на Българската земеделска камара.
Войната е нарушила и естествената търговия в Черноморския район по дълготрайните контракти на българските зърнопроизводители.

" В момента се предлага по-евтино зърно и от Русия, и от Украйна, тъй като са двете най-големи страни и изходът на България във връзка с износа в Черно море е доста усложнен. Всички мултинационали, които закупуват, се насочват към по-евтиното зърно ", добави Костадин Костадинов.
Зърнопроизводителите считат, че казусът с украинското зърно не може да бъде решен с изплащането на компенсации.

" Искаме ограничения като директни такси за прекосяване, за гарантиране на тези коридори, което е доста по-важно от средства, които се оферират ", сподели още Костадин Костадинов, ръководител на Българската земеделска камара.
Земеделските кооперации в страната се събират на среща в Арбанаси. Очаква се на срещата им да има представители на земеделското министерство.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР