Българските юноши са на първо място в Европа по употреба

...
Българските юноши са на първо място в Европа по употреба
Коментари Харесай

Българчетата сред най-често посягащите към алкохол, тютюн и захар в Европа

Българските юноши са преди всичко в Европа по приложимост на алкохол, канабис и ранен старт на половия живот. Това демонстрира отчетът на Световната здравна организация (СЗО).

Докладът показва резултати от проучването " Поведение и здраве при деца в учебна възраст - HBSC " , което се организира на всеки четири години. Участниците в проучването са деца на възраст сред 11-15 години.

Пушилите през последните 30 дни юноши на 11 година са 9%, а делът им доближава до 26% при 15-годишните момчета и 38% при 15-годишните девойки.

По приложимост на алкохол през последните 30 дни българските юноши на 11 и 13 години са преди всичко, а 15-годишните - на шесто място . Употребата варира от 13% при 11-годишните до 53% при 15-годишните. Редовно - всеки ден или един път в седмицата - пият 28.9% от учениците, което е значително нарастване по отношение на 2014 година, когато този % е 16.4%.

Също по този начин, българските юноши на 11 и 13 години са преди всичко, а 15-годишните - на второ място по напиване през последните 30 дни . Напивали са се 9% от 11-годишните, 13% от 13-годишните и 28% от 15-годишните. Увеличение на напиванията по отношение на 2014 година има при 11-годишните и при девойките.

Употребата на канабис се изследва единствено при 15-годишните юноши, като България е преди всичко с 19% при момчетата и 16% при девойките. Наблюдава се покачване на използването по отношение на 2014 година, когато канабис използват 11% от юношите.

България е на второ място при 15-годишните юноши, които са правили секс, с 37% при момчетата и 25% при девойките.

Българските възпитаници са на последно място по поддръжка, която усещат от фамилията си, и на последните места по възприета поддръжка от приятелите си .

Наблюдава се доста намаляване по този индикатор по отношение на 2014 година, когато стойностите му са варирали сред 55-63%. По отношение на поддръжката, която младежите усещат, че получават от приятелите си.

България е на предпоследно място при 11-годишните и на трето място в обратна посока при 13- и 15-годишните. Силна поддръжка усещат едвам 34-45% от юношите, като има доста намаляване по този индикатор по отношение на 2014 година, когато стойностите му са варирали сред 44% и 63%.

Докладът демонстрира, че като цяло с увеличението на възрастта на децата психологичното благоденствие понижава, като девойките са в по-висок риск от влошено психологично благоденствие спрямо момчетата.
 Един от всеки четири юноши се чувствал нервозен и раздразним
Един от всеки четири юноши се чувствал нервозен и раздразним

Това демонстрират данните от интернационалното изследване за държанието и здравето при деца в учебна възраст

По отношение на храненето, ежедневната консумация на сладки неща и безалкохолни питиета, съдържащи захар, също подрежда българските юноши измежду водещите страни, като 11-годишните заемат надлежно трето и второ място. Ежедневно сладки неща употребяват 31-41% от учениците, а безалкохолни питиета - 23-31%.

В съпоставяне с 2014 година обаче се следи доста понижение на нездравословните хранителни практики, когато тяхното разпространяване е било надлежно 37-50% и 30-41%.

Едва 25% от 11-годишните и 20% от 15-годишните юноши са задоволително физически дейни всеки ден . Нивата на общата дневна физическа интензивност понижават по отношение на 2014 година, което се дължи на забележителното им намаляване при момчетата.

При по-малко от 1 на 5 юноши равнищата на физическа интензивност дават отговор на рекомендациите на СЗО . Физическата интензивност е намаляла в към една трета от страните от 2014 година насам, изключително измежду момчетата.

Около 2-ма от 3-ма юноши не ядат задоволително храни, богати на хранителни субстанции, като 1 от 4-ма ядат сладкиши и 1 от 6-ма употребяват питиета , съдържащи захар, всеки ден.

Нивата на наднормено тегло и затлъстяване са се повишили от 2014 година насам и в този момент те засягат един от 5-има младежи, като с по-високи равнища са момчетата и по-малките юноши. 1 от 4 юноши се възприемат като прекомерно дебели, изключително девойките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР