Българските власти управляваха пандемията чрез нарушения на права, а не

...
Българските власти управляваха пандемията чрез нарушения на права, а не
Коментари Харесай

БХК: 2020 г. е най-лошата за правата на човека в България

Българските управляващи управляваха пандемията посредством нарушавания на права, а не с законни ограничавания, написа в годишния си за положението на правата на индивида Българският хелзински комитет (БХК).

„ Непропорционални ограничавания, дискриминация и противоправни дейности белязаха у нас годината, в която светът се бореше с пандемията от COVID-19. Бяха наранени правото на персонална независимост и сигурност, правото на персонален и фамилен живот, правото на спокойно събиране, правото на изложение, правото на напредване, правото на труд и обучение, правото на здраве на стотици хиляди български жители “, декларира организацията.

Според БХК в редица случаи управляващите използваха противоепидемичните ограничавания, с цел да задушат сериозни политически и цивилен изяви против техни политики. Мерките провокираха периодически дисфункции в работата на правосъдната система.

Правозащитната организация припомня за основаните контролно-пропусквателни пунктове към ромските квартали в някои градове от страната и по какъв начин пандемията в допълнение е затруднила достъпа до здравни грижи за уязвимите групи.

„ Най-малко два от всеки три PCR теста през 2020 година бяха платени от джоба на пациента. Стигна се до отводи за оказване на здравна помощ заради липса тук-там и/или експерти. Планът за организация на здравната система по време на пандемия оставя подозрение, че страната не е провела навреме здравната помощ, с цел да разреши най-благоприятен достъп както на пациенти с COVID-19, по този начин и на хора с други болести “, прибавя БХК.

Организацията обръща внимание на резолюцията на Европейския парламент за България, с която остро се подлагаше на критика отстъплението от правилата на правовата страна и полицейското принуждение по време на митингите.

„ Още в първите дни на митингите през юли управляващите отхвърлиха да разграничават мирните протестиращи и провокаторите. Полицията неведнъж използва несъразмерна мощ, а извършени инспекции не доведоха до признание и санкциониране на полицейското принуждение. При ескалацията на напрежението по време на най-големия митинг през есента на 2 септември с изключение на спокойно протестиращи, от полицейски произвол пострадаха също и доста публицисти “, написа още в обширния отчет.

Правозащитната организация установи, че медийната независимост у нас продължава да се утежнява.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР