Българските власти се надяват на наваксат забавянето в процедурите и

...
Българските власти се надяват на наваксат забавянето в процедурите и
Коментари Харесай

В банка или под дюшека? Къде да държим парите си преди въвеж...

Българските управляващи се надяват на наваксат забавянето в процедурите и страната ни да успее да отговори на условията за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година. Вече са подготвени и националния проект за въвеждане на еврото, написана е концепцията на закон, приготвя се и осведомителна акция за въвеждане на еврото, напомня businessnovinite.bg.

Ето някои от основните моменти, които е значимо потребителите да знаят преди присъединението към " клуба на богатите “:

Българите да не бързат да обменят пари в брой преди формалния ден на въвеждане на еврото, защото замяната може да включва разноски и такси. В рамките на 6 месеца след присъединението обмяната на пари в брой ще е безвъзмездна в банките и офисите на " Български пощи “, а по-късно е допустимо да бъде въведена такса.

Българска народна банка ще обменя гратис монети и банкноти от лв. в евро за интервал от несигурно време.

В рамките на месец, до 31 януари, ще плащаме в лв. и в евро, а по-късно единствената публична валута у нас остава еврото.

През този интервал ще може да се заплаща в двете валути, само че търговците ще са длъжни да връщат ресто в евро. Така на процедура част от левовете в обращение ще бъдат обменени посредством търговците и лицата предоставящи услуги, като по този метод ще се обезпечи още един обменен канал.

Добре е жителите да държат парите си в левове в банкови сметки и платежни институции, а не в наличност, с оглед автоматизираното им превалутиране в евро от датата на участие в еврозоната.

От датата на участие на България в еврозоната всички разплащателни сметки, по които се получават заплати и пенсии, депозитни и други сметки ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро. Това значи, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством банкомат, ПОС - терминал или в офис на банка.

От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите заплащания ще се правят извънредно в евро.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР