Българските власти са сезирали председателя на Европейския парламент Давид Сасоли

...
Българските власти са сезирали председателя на Европейския парламент Давид Сасоли
Коментари Харесай

Българските власти са поискали сваляне на имунитета на Елена Йончева в ЕП

Българските управляващи са сезирали ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане да бъде свален имунитетът на евродепутатката от групата на европейските социалисти и демократи Елена Йончева.
Това заяви самият Сасоли при откриването на пленарната сесия през днешния ден в Страсбург, съобщи БНР.
Целта е против Йончева да бъде формирано наказателно произвеждане от страна на профилираната прокуратура. То е показано пред правната комисия на Европарламента, посочи Сасоли.
Припомняме, Йончева е упрекната в пране на пари от банкрутиралата КТБ. Във връзка с повдигнатите й обвинявания основният прокурор Сотир Цацаров изиска през ноември 2018 година имунитета на шестима депутати, измежду които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки.
Веднага след оповестението на информацията депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов съобщи в коридорите на Народното събрание, че се отхвърля от имунитета си. Последва го и Елена Йончева, която пък дефинира дейностите на прокуратурата като политическо гонене.
Очаква се да се съберат координаторите на отрасловата комисия, като с този въпрос не могат да се занимават българи и, в тази ситуация, депутати от групата на социалистите и демократите.
Процедурата планува и да се даде право на самия евродепутат да показа своята позиция по настояването, преди да бъде взето решението.
Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се желае снемане на имунитет.
Първият беше Сергей Станишев по отношение на изчезнали секретни отчети до момента в който е бил министър председател. след това той беше оневинен по това обвиняване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР