Българските власти са на път да заличат свиневъдството, като се

...
Българските власти са на път да заличат свиневъдството, като се
Коментари Харесай

Властите заблуждават, че ликвидират свиневъдството заради евродиректива

Българските управляващи са на път да заличат свиневъдството, като се оправдават, че следват прецизно европравилата. Но всеобщото изтребване на животни, с което Българската организация по храните (БАБХ) се пробва под паника да ограничи провалите от африканската чума по свинете, не съществува като мярка в нито една инструкция на Европейски Съюз. В същото време БАБХ проспа скъпо време за значими ограничения, които можеха да предотвратят епидемията. Това разяснява в изявление за " Офнюз " д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог и специалист по храните.

" Агенцията не направи най-простото - да провежда огромни разяснителни акции за персоналните стопанства. Така и не публикува съответни и реалистични ограничения за повишение на биосигурността в персоналните стопанства. Предпочете да избива свинете и да заплашва хората ", подлага на критика специалистът. 

Африканската чума по свинете пристигна у нас преди година от Румъния  - в дребно стопанство във варненското село Тутраканци. Седемте свине там бяха умъртвени, а шефът на БАБХ Дамян Илиев увери, че страната бди и няма да допусне разпространяване на болестта. Година по-късно положението е трагично и епидемията се вихри из цяла България. В 23 от 28 области е въведено " наложително превантивно умъртвяване " на домашните свине, т.е. да се избиват и здрави животни; 126 хиляди прасета в промишлените ферми са обречени на заличаване, като 80 000 от тях към този момент са избити. А отрасловият министър Десислава Танева отпътува за Брюксел да желае парични помощи. 

Д-р Иванов показва, че в ЕС битката с африканската чума по свинете се регламентира с два документа. Основният е Директива 60 от 2002 година, в която категорично са изброени мерките за ликвидиране на заболяването. Според европравилата животните в засегнатите стопанства би трябвало да се умъртвят, само че на никое място не написа, че би трябвало да се избиват и прасетата на няколко километра от тези огнища. Не се планува и умъртвяване на животните в 20 км радиус от индустриалните ферми. " Такива ограничения няма нито в европейските документи, нито в рекомендациите на Здравната организация на ветеринарите, не знам от кое място българските управляващи измислиха това нещо. Те тотално закъсняха и сега не им хрумва нищо друго, с изключение на да избиват животните и да се конфронтират с хората ", счита специалистът.

Но служителите от Агенцията по храните не престават да упорстват, че всичките им дейности и ограничения са съгласувани с Брюксел. А чиновничка от БАБХ безсрамно изясни на медиите, че няма потребност да се търсят виновници и пропуски, значимото било да се гледа напред.  " Не е въпросът да търсим какво не е станало и какво не сме създали до момента, а какво следва като ограничения ", каза Александра Митева от БАБХ.

Междувременно агроминистерството и БАБХ не престават да броят новите огнища на болестта. В понеделник се удостовери, че заболяването бързо обгръща и Югозападна България.  " Гората е цялостна с диви свине, това обилие с композиция с индустриални ферми и персонални стопанства без биосигурност е предпоставка за разпространяването на болестта ", индиферентно обясниха от отрасловото министерство на специфичен брифинг, на който регистрираха следващите закъснели ограничения. Сред тях е залагането на 400 клопката, които да ловят дивите прасета.

" Напълно реалистично е и идната година у нас да не може да се овладее африканската чума по свинете (АЧС) и стопаните да не могат да закупят здрави свине за развъждане ", разгласи по БНР директорът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. доктор Христо Найденски.  “Животните, които са преболедували в по-лека форма и са останали живи, са дълги години вирусоносители и това основава причина за разпространяване на вируса и през идващите години. Хранителните боклуци - най-вече тези, които са от месо, за сурови салами приказваме, осолени артикули, каквито са шунките да вземем за пример,  всички те, когато са добити от животни, които са в предклиничен етап, те са рискови, в случай че при потреблението по-късно човек ги изхвърля в общите боклуци “, сподели той.

 

 

ПРОСТИ НЕЩА

Балтийските републики, в които също имаше епидемии, стопираха болестта не с изтребване на животни, а с ограничения за хигиена и с стоманен надзор. Това разяснява пред " Офнюз " доктор Сергей Иванов.  " Който има прасе, да държи на входа си кофичка с дезинфектант и на влизане да измива с четка обувките си или най-добре да се преобува. Ако е влизал в селскостопански двор с кочина, да прави същото и там. Каза го еврокомисарят - " Като вървя при животните, вземам душ преди този момент " и поставям други, чисти облекла ", изясни доктор Иванов. Той уточни, че е трябвало да се вкара възбрана за работещите в огромните свинеферми да отглеждат свине у дома. " Много от хората, които работят в свинекомплексите, имат домашни свине - ето един главен път за прекачване на заболяването. Заразата се придвижва също и посредством диви животни, само че и посредством гризачи, каквито има в обилие в огромните скотски ферми, а също и чрез инсекти. Тоест би трябвало да се пръска с пестициди и инсектициди. Това да чухте някой да го изяснява? ", подлага на критика специалистът. Пропусната е и друга сходна мярка - свинекомплексите да забранят на своите чиновници, които са ловци, гъбари, билкари, да вървят в гората.   

 

МИЛИОНИ

Вчера стана ясно, че Европейска комисия ще отпусне на България  2.9 млн. евро дезинфекция и диагностика. В рамките до 30 дни ще получим и до 11 млн. евро - за обезщетения за стопаните, които имат регистрирани прасета. Сумата не е дефинитивна и ще се актуализира всеки месец. Компенсации ще има и за нерегистрирани стопани, настояват от БАБХ.  

 

НАКАЗАНИЯ

" Ветеринарите потеглят по селата да ревизират дали стопаните извършват предписанията. " Ако обектът за развъждане на прасета не дава отговор на условията на закона, притежателите се санкционират с санкция от 500 до 1000 лв., а при наново нарушаване - от 1000 до 2000 лв.. При връчването на акта има период, в който е указано какво би трябвало да се направи и надлежно ще се пристъпи към процедура за наложително умъртвяване ", изясни пред БНР доктор Александра Митева от БАБХ.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР