Българските ученици се състезават с най-добрите в света и често

...
Българските ученици се състезават с най-добрите в света и често
Коментари Харесай

Министър Цоков: Българските ученици се състезават с най-добрите

Българските възпитаници се състезават с най-хубавите в света и постоянно завоюват победи. Това сподели министърът на образованието и науката проф. по време на връчването на премиите „ Отличниците на България “ на вестник „ 24 часа “, оповестиха от МОН.

„ Работим за това нашата просветителна система да се промени тъй че всички български възпитаници и учители да бъдат изобретателни, да могат да работят планово основано, да създават съответни неща в своята образователна активност и да се развиват, като новаторски и търсещи хора “, сподели министър Цоков. По думите му, с цел да си сполучлив във времето на осведомителните технологии са нужни познания и най-много построени умения за XXI век. „ Днешните отличници са бъдещите инфлуенсъри – тези, на които всички ще желаят да подражават и да следват. Те ще станат сполучливи основатели на компании, дизайнери, художници, учени, откриватели и най-много положителни хора “, сподели министър Цоков.

Той връчи награди на ученичките Ивона-Сияна Станева, Елица Данева и Анелия Борисова, които тази година завоюваха първото национално съревнование на МОН „ Млади гении в интериорния дизайн “ с направена от тях жива стена от скандинавски мъх в дневната, маса и стол от остарели дървени касетки и още практични екорешения. „ Тези прелестни девойки демонстрират за какво да си първенец е готино. Защото те са екипни играчи - новаторски, изобретателни, целенасочени в своята активност “, посочи министър Цоков.

Той награди и близнаците Никола и Марина Кацарски, които са в топ 10 на даровитите деца на света. Изработено от Никола пано лети в Космоса, а Марина печели влиятелни състезания по снимка.

Отличена от министъра беше и Мария Костова, която тази година получи цялостни 100 точки на матурата по български език и литература. Наградата от нейно име одобри майка ѝ Мая Костова. „ Лесно е да се възпитава първенец, само че нашата цел не е било да възпитаваме отличника, а да възпитаме едно щастливо и крепко дете ", сподели тя.

Наградени бяха общо 23-ма отличници на България. Сред тях е 12-класникът от Варненската комерсиална гимназия Кирил Тодоров, който предходната образователна година взе участие сполучливо в плана на МОН „ Ученически практики -2 “, а през тази към този момент работи като програмист и дава отговор за кибер сигурността в огромна банка.

Отличен беше и Калоян Гешев, който за втора поредна година е международен първенец по скоростно броене на разум.

Сред отличниците на България се подреди и Виктор Лилов, който през тази година завоюва златен орден на интернационалната олимпиада по химия и сребърен по биология. Виктор одобри премия и от името на Баян Гечев - златен медалист по астрономия и астрофизика, който нямаше опция да участва персонално.

Задочно бяха наградени и отличници, които се включиха с видео обръщения - Теодор Малчев, Даниел Димитров и Ангел Христов. Теодор е притежател на сребърен орден от интернационалната олимпиада по филология, а сега учи в " Харвард ". Даниел е златен медалист - безспорен първенец от Международната OLGENAS олимпиада по география в Индонезия през 2022 година Ангел завоюва това лято бронзов орден на интернационалната олимпиада по математика в Япония. С видеообръщение се включи и Веселин Маркович-носител на доста медали по математика и информатика, който сега е на следващо съревнование в Словения.

Отличия заслужиха и двама от перспективните млади учени в България - Явор Христов и Преслав Георгиев, носители на сребърни медали от Международната олимпиада по химия. Отличен беше и най-малкият член на “Менса ” – България Иво Кирков.

Сред лауреатите е Самуил Николов, който е признат да учи “Космически интервенции ” в университета “Ембри-Ридъл ” във Флорида. Награда заслужи и десетокласничката Гергана Стоицева, която е съумяла да потвърди по какъв начин астронавти могат да отглеждат храна по време на задачи в Космоса.

Сред останалите отличени са Мария Дренчева -най-добрата математичка в Европа за тази година, 10-годишният Сава Троански, притежател на доста медали по математика от български и интернационалните надпревари и Йоана Младенова, изкарала по 100 точки на двата изпита на националното външно оценяване след седми клас. Награден беше и шестокласникът Марин Ботев, който взе участие и в основаването на филм, показващ какво е да обичаш професията си.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР