Българските ученици са на последно място в ЕС по математика,

...
Българските ученици са на последно място в ЕС по математика,
Коментари Харесай

Люба Йорданова: Повечето учители нямат базисна подготовка

Българските възпитаници са на последно място в Европейски Съюз по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат резултатите за България от интернационално оценяване на учениците – PISA. 

По математика те имат 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 година По четене точките са 404, със спад от 16, а по естествени науки точките на страната ни са с три по-малко от 2018 г. 

54% от българските деветокласници са под сериозния най-малко на познания и умения по математика, 53% от тях нямат обикновени четивни умения, а 48% от тях са с фрапантни дефицити по естествени науки, излиза наяве от резултатите, които се приближават до равнищата от 2006 година. 

Отличници по математика са Сингапур, Китай, Япония, Корея и Естония. При четенето отпред е Сингапур, а след него се подреждат Ирландия и Япония. Изследването се прави измежду 15-годишните възпитаници в близо 80 страни по света от Организацията за икономическо съдействие и развиване. У нас то е извършено през март и април предходната година и е обхванало над 6100 възпитаници от над 200 учебни заведения от цялата страна.

Темата с неприятното качество на образованието у нас и ниските резултати на учениците разясниха в ефира на Дарик Люба Йорданова от " Заедно в час " и Таня Величкова - преподавател и дълготраен публицист и водещ в стратегия " Хоризонт " на държавното радио.

" PISA е стратегия за интернационално оценяване на учениците. Провежда се на всеки 3 години и е аршин за това до каква степен страните приготвят своите възпитаници да развиват умения, които ще им трябват след това в живота ", изясни Люба Йорданова.

" Тестовете мерят положението на цялата система, само че в това изследвание се виждат и неравенствата сред учебните заведения. Имах опцията да включа мои възпитаници в друго проучване за четивната просветеност и съумях да видя какъв брой незадоволителни са резултатите. Един от въпросите в анкетата беше " Колко книги имате у дома? ". Голяма част от моите възпитаници дадоха отговор, за жалост, че имат под пет книги у дома ", показа Таня Величкова.

" В PISA също има подобен въпросник, който изследва средата, в която учениците живеят. България е една от страните с най-големите просветителни неравенства в света. Те зависят от това къде е родено детето, в какво обитаемо място, какви са опциите на родителите и в какво учебно заведение учи. Учениците, които вземат участие на олимпиади и носят медали, са доста малко. Точно това ни демонстрира и PISA - че има голяма разлика сред децата, които имат високи резултати и тези, които имат ниски. Това е един доста значим извод, който би трябвало да вземем поради и данните от PISA да ни оказват помощ за затваряне на тази ножица ", съобщи Люба Йорданова.

" Хората имат съображение да упрекват учителите, тъй като те са виновни за това, което се случва в класната стая, само че образованието е общественост. Всяко умеене, което липсва в клас, би трябвало да бъде преподадено. За да ги имаме тези умения, би трябвало да ги сложим на фокус. Трябва да построим процеса в класната стая, тъй че той да готви децата за живота, в случай че това целим. Има прелестни способи да бъдат подкрепяни и придружени учителите, с цел да имат положителни резултати децата. Правенето на положително обучение е в действителност обща работа ", сподели Величкова.

" Учителите са най-важният фактор за триумфа на учениците, само че те също би трябвало да бъдат готови. В момента огромна част от учителите нямат подготовка нито като базисно образование, нито като практическа подготовка. Учителската специалност е специалност, която непрестанно би трябвало да се надгражда. Всяка година се изсипват милиони в спомагателни образования на учителите, само че тяхното качество не се следи и тези пари отиват напразно ", означи Люба.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР