Българските творци бяха поляти с леден душ след новината, че

...
Българските творци бяха поляти с леден душ след новината, че
Коментари Харесай

СКАНДАЛ! Просто Киро и Просто Наско намаляват парите за култура

Българските създатели бяха поляти с мразовит душ след новината, че държавното управление на Кирил Петков понижава парите за просвета от 0,6% на 0,4% от Брутният вътрешен продукт. Това внезапно контрастира с обещанията на " Продължаваме Промяната " и на другите партии от обединението по време на договарянията за сформиране на кабинет, че бюджетът за просвета ще доближи до 1% от Брутният вътрешен продукт.

По този мотив през днешния ден следобяд ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев излезе с остра позиция против сходно унизително решение и изиска то да бъде преразгледано в границите на две седмици. Ако то не се случи артистите упорстват за оставката на държавното управление на Кирил Петков. Именно той, както и министърът на културата Атанас Атанасов обещаваха неведнъж, че културата ще бъде приоритет за властта.



Ето и позицията на Христо Мутафчиев:

Уважаеми сътрудници,
Искам да изразя изключителното си безпокойствие от информацията по отношение на оповестения план за Средносрочната бюджетна прогноза на Министерския съвет https://www.minfin.bg/bg/1548 за (2023-2025), която планува до 2025 година бюджетът за просвета да се срине до унизителните стойности от 0,6 % на 0,4 % от Брутният вътрешен продукт.

Доколкото си припомням в предварителните онлайн договарянията сред партиите за сформиране на държавно управление бяха дадени обещания, че културата ще бъде приоритет на ръководството. В последвалото съглашение, което ръководещите подписаха обещаният 1% % за просвета, липсваше.

Днес ставаме очевидци, че страната не просто не усилва гладко, а преднамерено ще понижава този % в идващите три години.

В случай, че тези стойности не се преразгледат и трансформират до два министерски съвета (или две седмици), ще се присъединим към всички, които чакат оставката на това държавно управление поради неспазените обещания към цялата културна общественост.

Надявам се министърът на културата да предприеме дейни дейности и договаряния с министерството на финансите, с цел да предотврати тази подигравка с подопечния му сектор!

В началото на идната седмица ще внесем публично искане в Министерството на културата с копие към синдикатите КНСБ и КТ Подкрепа за търсене на законовите принадлежности, които разрешават нарастването на трудовите хонорари на работещите в областта на театралните изкуства, както и ще настояваме за обществено разискване сред институциите във връзка с бъдещето на бюджета за просвета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР