Българските транзитни такси нямало да попречатУнгарски евродепутати са поискали от

...
Българските транзитни такси нямало да попречатУнгарски евродепутати са поискали от
Коментари Харесай

Путин успокоил Орбан за газовите доставки

Българските директни такси нямало да попречат
Унгарски евродепутати са поискали от Европейската комисия да прегледа въпроса

Доставките през “Турски поток ” доближават нови върхове

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че отговорностите є за доставка на съветски газ ще бъдат изпълнени, макар въведените от България директни такси.

Това е станало по време на срещата сред него, основния изпълнителен шеф на “Газпром ” Алексей Милер и унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври, оповестява S&P Global Commodity Insights.

“Путин и генералният шеф на “Газпром ” потвърдиха, че договорните отговорности за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени макар нарастването на директните такси в България ”, съобщи представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач. Той добави, че евродепутатите от ръководещата партия “Фидес ” в Унгария са поискали от Европейската комисия да прегледа въпроса.

Ковач акцентира, че неочакваното нарастване на таксите за пренос на газ от България е “враждебен ход ”, който опонира на законите на Европейски Съюз, заплашва енергийната сигурност на Унгария и нарушава правилото на енергийна взаимност, залегнал в договорите на Европейски Съюз.

Енергийното съдействие сред Унгария и Русия е “предпоставка ” за енергийната сигурност на Унгария, разяснява от своя страна и външният министър Сиярто. По неговите думи до момента през тази година Русия е доставила 4,8 милиарда куб. м газ на Унгария, главно посредством Турски поток.

Новият български закон, който към този момент е в действие, постанова нова такса от 20 лева/MWh (10,27 евро/MWh) върху преноса на съветски газ. Финансовият министър Асен Василев разяснява пред “Файненшъл таймс ”, че “целта не е газът да стане по-скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а преносът на газ през България да стане по-малко преференциален за “Газпром ”.

В взаимното изказване пък Сърбия и Унгария дефинираха решението на България да вкара такса върху съветския газ, който е доставен през нейна територия, като враждебна стъпка, ориентирана против тях. “Тази нова българска разпоредба заплашва безвредното доставяне с сила в Унгария и Сърбия ”, пишеше още в текста, оповестен на държавните портали на двете страни.

Унгария, която поддържа тесни връзки с Москва, е една от дребното страни от Европейски Съюз, които към момента одобряват обилни размери съветски тръбопроводен газ, най-много посредством Турски поток и сухопътна инфраструктура в Турция, България и Сърбия.

Унгария се споразумя за 15-годишна договорка през септември 2021 година с “Газпром ” за доставка на 4,5 милиарда кубически метра газ на година, само че внася спомагателни количества в кратковременен проект през последните две години.

Доставките през “Турски поток ” за Югоизточна Европа останаха мощни през септември, възлизайки на общо 1,35 милиарда кубични метра, откакто доближиха нов рекорден месечен връх от 1,43 милиарда кубични метра през август, показва S&P Global.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР