Българските транспортни фирми стягат протест на 16-и и 17-и май.

...
Българските транспортни фирми стягат протест на 16-и и 17-и май.
Коментари Харесай

Транспортните ни фирми заплашиха с гранична блокада

Българските транспортни компании стягат митинг на 16-и и 17-и май. Причината е препоръчаният от френския президент Еманюел Макрон Пакет за подвижност, който сега се разисква в Европейски Съюз. Това стана ясно след среща в Министерски съвет сред представители на сектора, премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски.

Пакетът за подвижност, наименуван от транспортните компании " Законът Макрон ", планува водачите ни да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от Европейски Съюз на водач да се заплаща по нормите за командировки на страната, в която е влезнал, възбрана за преспиване в кабините на камионите и 45-часова наложителна отмора на седмица, която да се изкарва в хотел.

Българските транспортни компании обявиха, че може да блокират фабрики, които са благосъстоятелност на задгранични вложители, с цел да им покажат, че всеки в Европа има право да прави бизнес на територията на друга страна от Европейски Съюз. От сектора даже заплашиха с гранична обсада. Датите за техните митинги са определени съзнателно, защото тогава в София се чака да дойдат водачите или техни представители на страните в Европейски Съюз.

Проблемът ще бъде разискван и на идната среща на премиера Бойко Борисов с Макрон и немския канцлер Ангела Меркел, която ще се организира в сряда и четвъртък, стана ясно още след срещата. Министър-председателят Бойко Борисов е декларирал цялостната си поддръжка за българските транспортни компании и персонално е дал единодушие да проведат митинга. Борисов даже е заречен да обезпечи и среща с еврокомисаря по превоз с представители на сектора.

" България може би е най-ощетената страна, в случай че този закон бъде признат. От 12 500 компании, занимаващи се с интернационален превоз, по-голямата част от тях ще банкрутират, а по-добрите ще се релокират в други европейски страни. Това може да докара до нов вид миграция на български водачи, които ще се насочат към страни, в които се предлага този пакет ", съобщи Христо Христов, който е притежател на компания " Дискордиа ", представен от " Дневник ". Според министъра на превоза Ивайло Московски предстоят доста тежки диспути, които към този момент били неодобрени на равнище работна група в европарламента, защото на последното съвещание френският представител демонстративно напуснал диалозите. По думите му даже и да бъде признат въпросният проект, той ще докара до съществени проблеми със счетоводството на компаниите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР