„Българските топлофикации са на ръба. За да плащаме нарастващите цени

...
„Българските топлофикации са на ръба. За да плащаме нарастващите цени
Коментари Харесай

Директорът на Топлофикация Русе: И аз не съм доволен, че не правим достатъчно ремонти по топлопреносната мрежа, но нека някой способен да върже повишаващите се в пъти разходи с непроменливите приходи, да свърши тази работа!

„ Българските топлофикации са на ръба. За да плащаме възходящите цени на главните първични материали, режем от капиталови разноски, които са значими. И аз не съм удовлетворен, че не вършим задоволително поправки по топлопреносната мрежа, само че дано някой кадърен да върже повишаващите се в пъти разноски с непроменливите доходи, да свърши тази работа! Представяте ли си, че голям цех като Арсенал, в който се трудят 8 000 индивида, е заставен да затвори поради високите цени на природния газ? Всички български предприятия в това число топлофикациите сега са изправени пред големи провокации. “ сподели изпълнителният шеф на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.

Инж.Желев сподели, че природният газ не е единственото гориво, което нараства и има още доста други първични материали с повишаващи се цени, които се отразяват на доста производства.

„ Договорите за въглища през тази година и предходната са с 250 % от горната страна, а цената на топлинната сила е нараснала с 11%! “ каз инж. Желев.

Въглеродните излъчвания, които всички емитенти заплащат, образуват към 20% от разноските за производството на топлинна и електрическа сила в сдружението.

„ За 7 години цената на въглеродните излъчвания се подвигна 16 пъти! “ сподели инж. Севдалин Желев.

Топлофикация Русе също работи по планове свързани с понижаване на въглеродните излъчвания.

„ Преди няколко месеца пуснахме сероочистващата апаратура, която доста понижава изпусканите газове в атмосферата, а напълно скоро ще влязат в употреба и когенератори, които ще създават сила с гориво природен газ. Европейската комисия предлага силата от АЕЦ и Топлоелектрическа централа на природен газ да се признава за зелена, което потвърждава, че и Топлофикация Русе е избрала вярното гориво. “ сподели изпълнителният шеф на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.

Инж.Желев даде за образец и Германия, която разчита главно на сила от възобновими източници и природен газ за зеления преход.

За последната година, обаче, цените на едро на природния газ са се повишили с 300%. Причините са ниските складови наличия, нарасналото търсене и понижените доставки от Русия.

" Нарастващите цени на природния газ ще станат проблем напълно скоро и за нас, само че това е цената на зеления преход. Другият вид е да продължим да използваме единствено въглища и да плащаме все по-скъпи въглеродни излъчвания. Природният газ е по-евтин като гориво от въглищата и по-екологичен. Нарастващите цени ни тормозят, само че се надяваме да бъдат подхванати нужните ограничения от страна на страната, да вземем за пример, диверсификация на доставките и така нататък, с цел да може след време цената да тръгне надолу. “ сподели инж. Севдалин Желев.

„ В сходни случаи намесата на страната е от основно значение. Цената на електрическата сила в Швеция се образува на интернационалните пазари и разчита основно на АЕЦ, Водноелектрическа централа и вятър и сега потребителите са мощно наранени. Правителството там разгласи обезщетения за семействата в размер на над 600 000 000$. Кризата се усеща най-силно в Източна Европа, тъй като тук са най-бедните страни на Стария континент и делът на разноските за електрическа сила е огромна част от приходите. “ сподели изпълнителният шеф на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР