Българските страхове, че новата студена война може да прерасне в

...
Българските страхове, че новата студена война може да прерасне в
Коментари Харесай

Афис: 55% от българите се опасяват от ръст на напрежението между Запада и Русия

Българските страхове, че новата студена война може да прерасне в гореща, се изострят. Над половината (55%) от пълнолетните жители са на мнение, че напрежението сред Запада и Русия през идните месеци ще продължи да нараства, демонстрират данните от последното национално представително проучване на Агенция „ Афис “.
На противоположното мнение – че ще спадне, са едвам 17%. Още 30% считат, че градусът на напрежението ще се резервира на настоящето равнище.
На въпроса „ Кой, съгласно Вас, се стреми към сходен спор? “, 44% дават отговор, че „ основно Западът “ желае утежняване на ситуацията. Само 5% дават противоположния отговор – „ основно Русия “.
Общо 11% считат, че България би трябвало да застане на страната на Запада, а общо 25% – на страната на Русия, показват анализаторите.
Политическият и медийният спор у нас протичат в правата сред отговорите само на въпроса – би трябвало ли България да вземе страна в противоборството на международните сили? Този спор е затворен в паниките на едвам 11% от българските жители и не се приближава даже и на половин крачка до преобладаващите публични страхове и настроения, означават от „ Афис ”.
Промяна в електоралните настройки няма. Готовността за гласоподаване за обособените партии и обединения се резервира на досегашните равнища.
Геополитическата рецесия обаче оказва мощно въздействие на доверието в някои съществени институции и водещи политически водачи. Рязък спад на доверието записваме по отношение на Европейския съюз и Българската войска, а растеж има в  доверието в президентската институция.
От друга страна, като най-адекватна и близка до позицията на болшинството от хората се възприема позицията на трима от политическите водачи – Бойко Борисов, Корнелия Нинова и..., колкото ненадейно да е, на Волен Сидеров. Доверието в тях е повишено надлежно с 3, 5 и 5 пункта. Доверието във всички останали политически водачи спада, показват анализаторите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР