Българските стартиращи компании IoTNet и IoT Solutions представиха своите готови

...
Българските стартиращи компании IoTNet и IoT Solutions представиха своите готови
Коментари Харесай

IoTNet и IoT Solutions изграждат национална LoRaWAN мрежа

Българските започващи компании IoTNet и IoT Solutions показаха своите подготвени решения за интелигентен град и умни измервания, употребяващи подготвяната от тях национална LoRaWAN мрежа. Предвижда се след завършването ѝ тя да покрива 15 града в България, а все още обгръща над 50% от потребителите.

IoTNet работи за основаването на партньорска екосистема, предоставяща набор от решения за Интернет на нещата. Тези решения са основани на LoRaWAN технология, употребяваща протокол за безжично предаване на данни сред устройства при ниска консумация на сила.

„ Нашата цел е създаване на мрежа, усъвършенствана за интелигентните устройства, формиращи Интернет на нещата (IoT). Изгражданата от нас мрежа употребява LoRaWAN технология, като измежду прерогативи ѝ можем да отбележим нейната сигурност, двупосочна връзка и самостоятелност на устройствата “, сподели Йордан Рашев, шеф на IoTNet.

Сигурността включва криптиране на данните, с опция за локализиране на крайните устройства без да се употребяват GPS детайли, изискващи спомагателна сила. Двупосочната връзка е устойчива на най-различни разстройства и работи при доста ниски равнища на сигнал. Автономността на устройствата е обезпечена от батерия, които в някои случаи може да издържи над 10 години. Рашев означи, че под налична цена на цялата екосистема би трябвало да се схваща не просто ниски цени на съставените елементи, а изцяло създаване на мрежата, разноски за мрежовата връзка и за крайните решения.

 LoRaWAN

Стандарът за LoRaWAN употребява нелицензиран набор, който е предопределен за свободно прилагане от разнообразни научни разработки, при вътрешна корпоративна среда, в лабораторни условия и други. Предлаганата от IoTNet мрежа дава отговор на българското законодателство за радиочестотния набор, обявиха от фирмите.

В момента това е единствената технология, употребяваща двустепенно шифриране на данните. Веднъж се прави шифроване на данните през мрежата и в допълнение се шифрират до крайния клиент, което подсигурява, че няма да бъде злоупотребено с тях.

Компанията си е сложила за цел да реализира национално покритие на мрежата си с LoRaWAN технология, като се подсигурява ниска консумация от устройствата и даване на надеждна инфраструктура. Мрежата на IoTNet е създадена с устройства на компанията Everynet.

Красимир Генов, съучастник и търговски шеф в IoT Solutions, показа нужните за интелигентен град и мъдро премерване решения и приложения.

Централизирана система за мониторинг и ръководство на уличното осветяване дава цялостен надзор в действително време върху осветлението. Решението може да бъде пригодено да работи както с към този момент налична инфраструктура, по този начин и след промени в уличното осветяване. Платформата е гъвкава и разрешава прибавяне на разнообразни решения, като мониторинг качеството на въздуха, ръководство на паркирането и трафика, ръководство на събирането на боклуци, мониторинг върху канализационните и подпочвени води и други.

Умното премерване е набор от решения за отчитане в действително време на показанията на водомери, газомери, електромери и топломери. Това включва технологията и устройствата, нужни за отчитане и предаване на данните от измервателното устройство. Тези решения разрешават определяне в действително време на повреди и злоупотреби.

Относно употребяваните от мрежата базови станции има два центъра за данни. Единият е мрежови сървър, в който информацията е криптирана и не може да бъде употребена. Вторият е потребителско приложение, където потребителят си декодира информацията и взема решение за какви цели да я употребява. „ Тази информация е при нейния притежател и негово е решението какво да прави с данните “, акцентира Генов.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР