Българските работодатели споделят положителни перспективи за наемане на служители за

...
Българските работодатели споделят положителни перспективи за наемане на служители за
Коментари Харесай

Прогноза: Пловдив с най-нисък ръст на заетост от големите...

Българските работодатели споделят позитивни вероятности за наемане на чиновници за интервала април–юни - поправена по отношение на сезонните съмнения, чистата прогноза за заетостта  е +12% за второ следващо тримесечие. На въпроса „ Как очаквате да се промени общата претовареност във вашата компания през трите месеца до края на юни 2018 година спрямо актуалното тримесечие? “ 16% от работодателите регистрират нарастване на равнищата на претовареност, 1% предвиждат понижение и 78% не чакат смяна. В съпоставяне със същия интервал на предходната година проектите за наемане на чиновници остават относително постоянни, сочат данните от проучване на Manpower, оповестени през днешния ден.

Два основни бранша способстват за тези позитивни резултати - работодателите от секторите „ Строителство “ и „ Производство “ плануват най-силен пазар на труда с прогнози от +15%. Търсещите работа могат да чакат устойчиво движение на наемане и в бранш „ Транспорт, хранилища и връзки “, който демонстрира доста усъвършенстване от 11 процентни пункта спрямо предходното тримесечие, както и в бранш „ Търговия на едро и дребно “ с прогноза от +11%. Прогнози от +8% са регистрирани в секторите „ Земеделие, лов, горско стопанство и лов на риба “, „ Минно дело “ и обществен и обществен бранш. Работодателите от бранш „ Финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги “ също регистрират внимателен оптимизъм за второто тримесечие с прогноза от +8%, макар че упованията им доста понижават по отношение на предходното тримесечие и същия интервал на предходната година. Работодателите от бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “ чакат най-слабия пазар на труда с прогноза от +2% - понижение с 6 процентни пункта спрямо предходното тримесечие.

На районно равнище Варна чака най-силен пазар на труда за второ следващо тримесечие, като работодателите регистрират прогноза от +14%. Предвиждат се умерени действия за наемане на чиновници в три района с прогнози от +10% – Бургас, Русе и София, до момента в който работодателите в Пловдив чакат непретенциозно нарастване на равнищата на претовареност, отчитайки прогноза от +7%.

В съпоставяне с първото тримесечие на 2018 година проектите за наемане са по-слаби с 8 процентни пункта в Пловдив и понижават със надлежно 5 и 2 процентни пункта във Варна и София. Работодателите в Русе регистрират едва усъвършенстване от 2 процентни пункта, до момента в който прогнозата за Бургас остава относително постоянна.

Очаква се равнищата на претовареност да се покачат през второто тримесечие на 2018 година във всички четири по мярка организации. Големите работодатели (>250 служители) предвиждат най-силния пазар на труда, отчитайки чиста прогноза за заетостта от +22%. Малките работодатели (10-49 служители) споделят внимателен оптимизъм във връзка с желанията си за наемане с прогноза от +9%, което е усъвършенстване с 2 процентни пункта по отношение на предходното тримесечие, до момента в който прогнозата на приблизително огромните компании (50-249 служители) е +7%. Микропредприятията (<10 служители) регистрират най-предпазливата прогноза от +5%. В съпоставяне с предходното тримесечие приблизително огромните работодатели регистрират лек спад от 8 процентни пункта, до момента в който прогнозите на микропредприятията и огромните работодатели са по-слаби със надлежно 6 и 5 процентни пункта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР