Българските работодатели очакват темпото на наемане на служители да остане

...
Българските работодатели очакват темпото на наемане на служители да остане
Коментари Харесай

Варна излиза напред като най-силен пазар на труда у нас


Българските работодатели чакат темпото на наемане на чиновници да остане устойчиво до края на годината. 10% от тях имат намерение да усилят равнищата на претовареност, 3% плануват да ги понижат и 81% не регистрират смяна. Това сочат резултатите от Обзорното проучване на ManpowerGroup за заетостта за четвъртото тримесечие на 2018 година, в което са интервюирани 620 работодатели. Любопитен факт от новото изследване е, че Варна излиза отпред и се обрисува като най-силен пазар на труда с чиста прогноза за претовареност от +17%. Следва я Русе с +13%.

Коригирана по отношение на сезонните съмнения, общо за страната чиста прогноза за заетостта* е +10%. Намеренията за наемане на чиновници на всички интервюирани не се трансформират спрямо предходното тримесечие, само че записват понижение от 3 процентни пункта по отношение на последното тримесечие на 2017 година, излиза наяве още от данните.

Сектор " Производство " с най-силно търсене, строителството - на другия полюс

Работодателите във всички 10 индустриални бранша чакат увеличение на равнищата на претовареност в интервала октомври-декември, като най-силната чиста прогноза от 18% е регистрирана в бранш „ Производство “, следван от „ Земеделие, лов, горско стопанство и лов на риба “ и „ Търговия на едро и дребно “ с прогнози от надлежно +14% и +12%. На другия полюс, с най-слаби планове за наемане са работодателите от бранша на строителството с прогноза от +2%, което значително се обуславя от сезонния темперамент на тази активност.

В съпоставяне с предходното тримесечие най-големи усъвършенствания на проектите за наемане на чиновници записват работодателите от бранш „ Минно дело “, който регистрира най-значително нарастване от 11 процентни пункта, и от бранш „ Електричество, газ и вода “, където има растеж от 5 процентни пункта. Работодателите от бранш „ Транспорт, хранилища и връзки “ регистрират покачване от 4 процентни пункта и прогнозите за секторите „ Ресторантьорство и хотелиерство “ и „ Търговия на едро и дребно “ са по-силни с 3 процентни пункта. В същото време работодателите от обществения и обществен бранш споделят по-слаби проекти за наемане на чиновници с понижение от 2 процентни пункта.

„ Независимо че желанията на работодателите за наемане на чиновници през идващото тримесечие остават без смяна спрямо третото тримесечие на 2018 година, ще има нови благоприятни условия за търсещите работа във всички индустриални браншове в България, защото проектите за наемане на фирмите като цяло са окуражителни. Българските работодатели споделят позитивни планове за наемане на личен състав през цялата година, което е знак за доверието им в стабилността на икономическата среда и пазара на труда в страната “, разяснява Александър Хангимана, ръководещ шеф, ManpowerGroup Балкани. „ Въпреки това работодателите не престават да изпитват големи компликации да намерят гениите, от които имат потребност, и до момента в който някои от тях започнаха да оферират по-гъвкави форми на претовареност, с цел да запълнят свободните си позиции, те би трябвало да са по-приобщаващи във връзка с незадоволително употребявани източници на гении като пенсионерите и хората с увреждания, както и да се концентрират върху повече образования, с цел да основат и отгледат гении вътре в своите организации. “

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

Q4_17

Q3_18

Q4_18

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+13%

+10%

+10%

ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, ГОРСКО СТОПАНСТВО И РИБОЛОВ

+8%

+13%

+14%

СТРОИТЕЛСТВО

+24%

+2%

+2%

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА

+6%

+3%

+8%

ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БИЗНЕС УСЛУГИ

+15%

+11%

+11%

ПРОИЗВОДСТВО

+17%

+18%

+18%

МИННО ДЕЛО

+19%

-4%

+7%

ПУБЛИЧЕН И СОЦИАЛЕН СЕКТОР

+10%

+6%

+4%

РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ

+6%

+5%

+8%

ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ И КОМУНИКАЦИИ

+12%

+4%

+8%

ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО

+11%

+9%

+12%

По райони, работодателите във всички пет следени области плануват да усилят равнищата на претовареност през четвъртото тримесечие на 2018 година Най-силен пазар на труда се чака във Варна с чиста прогноза за претовареност от +17% - нарастване с три процентни пункта спрямо предходното тримесечие и на годишна база. Значителен растеж на заетостта се чака и в Русе, където прогнозата е +13%, до момента в който работодателите в Бургас споделят внимателен оптимизъм по отношение на проектите си за наемане с прогноза от +10%. В същото време работодателите в Пловдив и София споделят скромни вероятности за наемане с прогнози от надлежно +8% и +7%.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

Q4_17

Q3_18

Q4_18

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+13%

+10%

+10%

БУРГАС

+11%

+10%

+10%

ПЛОВДИВ

+17%

+6%

+8%

РУСЕ

+6%

+7%

+13%

СОФИЯ

+13%

+6%

+7%

ВАРНА

+14%

+14%

+17%

В допълнение работодателите от всички по мярка организации плануват да усилят равнищата на претовареност през идващото тримесечие. Работодателите от огромните предприятия (>250 служители) чакат най-силен пазар на труда с чиста прогноза за заетостта от +18%, следвани от работодателите от дребните предприятия (10-49 служители), които регистрират прогноза от +11%, приблизително огромните (50-249 служители) и микропредприятията (<10 служители), чиито прогнози са надлежно +8% и +5%. В съпоставяне с предходното тримесечие прогнозите на работодателите от приблизително огромните и дребните предприятия се усъвършенстват с 3 процентни пункта, до момента в който работодателите от микропредприятията регистрират нарастване от 2 процентни пункта, а прогнозата на огромните компании остава без смяна.

≠≠≠

*Нетната прогноза за заетостта се получава, като от % на работодателите, които чакат нарастване на общия брой заети лица, се извади процентът на работодателите, които плануват понижаване на заетостта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР