Българските пушачи са наясно с рисковете за здравето им, но

...
Българските пушачи са наясно с рисковете за здравето им, но
Коментари Харесай

44% от пушачите у нас не смятат да спират цигарите

Българските пушачи са наясно с рисковете за здравето им, само че все пак 44 на 100 от тях не имат намерение да се откажат от нездравословния табиет, сочат данни от национално представително изследване на Националната пациентска организация за усещанията и използването на тютюневи и свързани с тях произведения в България.

Изследването демонстрира, че 59% от пълнолетните (19-64 г.) в България се дефинират като консуматори на тютюневи и свързани с тях произведения, без значение какъв е типът на изделието, в какво количество и с каква периодичност използват. 46% от пълнолетните пушачи са ежедневни консуматори на тютюневи или свързани с тях произведения, а 89% от тях са декларирали, че пушат единствено цигари. 9% от пушачите употребяват най-вече бездимни нагреваеми тютюневи произведения, а 2% – най-вече електронни цигари.

Участниците в изследването считат, че всички тютюневи и обвързваните с тях произведения са нездравословни и използването им носи риск за здравето, само че също по този начин е регистрирана известна разлика във усещанията за степента на вредност на другите категории и типове – бездимните артикули се възприемат като по-малко нездравословни от тютюневите произведения за пушене, означават от организацията, направила изследването през февруари-март 2020 година

То сочи още, че 44% от пушачите не считат да стопират цигарите, а 41% възнамеряват да ги понижат. 37% от запитаните споделят, че са опитвали без триумф да откажат цигарите. Едва 12 на 100 от опиталите да спрат пушенето са употребили никотин заместваща терапия и като цяло отсъства предпочитание да се търси профилирана здравна помощ за отвод от пушене, отбелязва се още в иследването.

Около 10% са декларирали, че са отказали пушенето в някакъв миг в предишното преди повече от 12 месеца, като 86% от тях споделят, че са взели решението сами, а 11% настояват, че са били повлияни от други хора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР