Българските производители ще подават документи, за да защитят името на

...
Българските производители ще подават документи, за да защитят името на
Коментари Харесай

Български производители ще защитават името на традиционни храни пред ЕС

Българските производители ще подават документи, с цел да защитят името на обичайни храни пред Европейския съюз, оповестява bTV.

До в този момент българските артикули като сирене, мляко кашкавал и други обичайни артикули са били вписани в народен указател, в този момент обаче локалната отбрана за тях отпада и те би трябвало да бъдат вписани в европейски подобен. Според производителите това ще докара до спомагателни административни разноски за тях, само че няма да се отрази на крайната цена, която заплащат потребителите за продуктите.

Производителите на млечни артикули към този момент приготвят документите, които би трябвало да подадат в земеделското министерство. От там те ще бъдат изпратени в Европейската комисия.

Млекопреработвателите възнамеряват да защитят наименования като " Българско кисело мляко ", " Българско бяло саламурено сирене ", " Български кашкавал ". Това ще отбрани бизнеса и работните места у нас.

„ Ако защитим това географско название, германецът даже да вземе млякото от България и го създаде в Германия, не може да носи името „ българско кисело мляко ”. Той може само, в случай че направи предприятието в България ”, уточни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Според потребителските организации бизнесът би трябвало да отбрани всички обичайни географски артикули, които се създават у нас, с цел да не пострадат потребителите.

„ Тези артикули се създават по рецепта, която е остаряла, употребяват се до ден сегашен едни и същи артикули за основаването на крайния артикул ”, разяснява Пейо Майорски от Комитета за отбрана на потребителите.

Процедурите в Европа обаче са мудни, а бизнесът споделя че ще има и разноски: „ За потребителя изрично ценово няма да се придвижи, несъмнено, че една регистрация коства пари адвокатски възнаграждения и по този начин нататък, само че това ще е за сметка на сдружението от производители ”, сподели Зоров.

Според специалистите отбраната на избрани географски имена за храните ще усили и известността на някои райони у нас.

Предстои да забележим дали, откакто документите на българския бизнес бъдат импортирани в европейските институции, ще има обжалване от страна на други страни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР