Българските производители плащат най-високата цена в Европа заради войната в

...
Българските производители плащат най-високата цена в Европа заради войната в
Коментари Харесай

Явор Гечев: В България няма произведен хляб от украинска пшеница

Българските производители заплащат най-високата цена в Европа поради войната в Украйна. Това разяснява пред „ Българска национална телевизия “ служебният министър на земеделието Явор Гечев . Именно заради тази причина и нашите производители би трябвало да получават най-високите обезщетения . Освен това министърът бе безапелационен, че у нас не е бил създаден самун от пшеница, която е импортирана от Украйна.

До момента страната ни прави оценка нанесените вреди на производители на към 16.75 милиона евро . А тези европейски средства ще бъдат употребявани за спешно запазване. Те ще бъдат за тези хора в сектора, които са директно наранени от обстановката.

Гечев уточни също по този начин, че коридорите, които са били гласувани, са разрешили на артикули от Украйна безпрепяствено да влизат в България и в останалите европейски пазари. Но предстоящо тези коридори на процедура стопират в най-удобните страни и една от тях е точно нашата . Така да вземем за пример има 20 пъти повече импортиран слънчоглед в сравнение с преди войната в Украйна.

В същото време министърът увери, че няма мотив за каквото и да било терзание по отношение на качеството на импортираното зърно . Първият надзор се прави в Румъния, а вторият – на нашата граница.

Що се отнася до арестуваните български моряци в Румъния, Гечев изясни, че това се е случило на към 50 благи от морската граница на прилежащата ни страна, в интернационалните европейски води . Освен това ние не намираме с какво те са направили някакво нарушаване. Затова в този момент се изчаква да мине 7-дневният период по регламента и страната ще окаже нужната помощ на нашите моряци. Но в това време ние към момента нямаме протоколите с съответните обвинявания от Румъния.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР