Българските превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу текстове

...
Българските превозвачи протестират пред Европейския парламент в Брюксел срещу текстове
Коментари Харесай

Български превозвачи протестират със Стани, стани юнак балкански в Брюксел заради пакета Макрон

Българските превозвачи стачкуват пред Европейския парламент в Брюксел против текстове в пакета "Мобилност 1 ", който ще се гласоподава в Транспортната комисия през днешния ден. Към тях се причислиха сътрудниците им от Румъния и Полша.

От платформата на площада се чуват революционни песни: "Вятър ечи, Балкан стене ", "Стани, стани левент балкански ". Сред протестиращите са и български евродепутати - Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Евтим Адемов, Ангел Джамбазки, съобщи БНР.

Превозвачите бяха безапелационни, че готвените промени в пакета "Мобилност ", които Транспортната комисия се чака да гласоподава, са изрично желание да бъде погубен превозваческия бизнес в Източна Европа. Това считат и подкрепящите ги от Румъния и от Полша техни сътрудници, които изявиха същата позиция. Същевременно в просторно изявление на евродепутата Исмаил Ертуг беше изразена тъкмо противоположната позиция - че няма да бъде позволен обществен дъмпинг в Европа.

Сред главните претенции на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до страната по генезис, както и възбраната за превозване на 45-часовата отмора на водачите в кабината на камионите. Протестиращите упорстват още водачите да бъдат извадени от Общата разпоредба за командироване на служащи в чужбина.

Подготвяните рестрикции засягат най-вече страните от периферията на Европейски Съюз, като България е най-потърпевша заради географското си състояние, считат те.

Министърът на превоза Росен Желязков, който от през вчерашния ден е в Брюксел и през днешния ден ще взе участие в съвещанието на транспортната комисия, е на мнение, че би могло да отпадне условието за връщането на камионите. Той обаче предизвести: "Балансът е нежен, тъй че съвещанието на комисията ще бъде до известна степен индикативно за гласуването в пленарна зала. От друга страна, продължаваме да събираме поддръжката и да лобираме интензивно в наша изгода ".

Евродепутатът Андрей Новаков съобщи в предаването "Преди всички ": "За мен е значимо по време на гласуването да успеем да се преборим най-малко по един от огромните проблеми, които имаме - дали ще е връщането на водача, дали ще е връщането на камиона, дали ще е почивката в кабина, с цел да може на идната стъпка в пленарна зала да имаме по-малко за решение проблеми и да може да се фокусираме на по-малко места, което ще ни увеличи шанса за триумф. Изключително значимо е, че българи, водачи, превозвачи, евродепутати действаме като един. Мисля, че това ще окаже въздействие. По тази тематика този парламент - това е най-големият митинг, който е виждал ".

Българските евродепутати към този момент са внесли различни текстове в транспортната комисия в Екологичен потенциал, сподели Новаков и изясни: "Те заличават тези протекционистки ограничения. Всички текстове, които сме внесли, са в прорез с тези проблеми и отразяват позицията на българските превозвачи. Това е единствено първа от поредност крачки, които ще извървим. Следва гласоподаване в пленарна зала, на което още веднъж ще имаме опция да внасяме промени и допълнения и да се борим за решаването на проблемите. За мен към момента стои въпросът дали последната дума ще е на този парламент. Не виждам да остава време до края на мандата, с цел да бъдат довършени триалозите сред Екологичен потенциал, Комисията и Съвета и да гласуваме на второ четене. Струва ми се, че няма време и няма по какъв начин да стане това, а и нямаме право. Мисля, че този парламент два пъти отхвърли този пакет и това е явен сигнал, че той не е добър ".

България не е сама в тази борба, безапелационен е Новаков. Според него борбата е за бъдещето на Европейски Съюз: "Ако това се случи във типа, в който е препоръчано, това за мен е началото на края ". Евродепутатът напомни заявеното от страната, че в случай че нездравословни текстове минат през Екологичен потенциал, тя е подготвена да сезира Съда на Европейски Съюз. Новаков е подготвен от своя страна да изпрати тъжба до европейския омбудсман и да сезира за незаслужено законодателство.

В София пред френското посолство младежи от Вътрешна македонска революционна организация вършат флашмоб в поддръжка на митинга на превозвачите.

Пред Националното радио Любомир Милошев от Вътрешна македонска революционна организация съобщи: "Ние не сме втора употреба европейци. Подобни пакети, като "Мобилност ", който е извънредно рестриктивен по отношение на българския превозвачески отрасъл, са извънредно неприятен сигнал за фундаментален принцип на Европейски Съюз, какъвто е свободният пазар. По тази тематика в българското общество има единодушие. Подобен двоен стандарт и сходни оферти носят извънредно неприятен нрав. Радвам се, че всички сме в един хор в тази ситуация ".

Протестът на превозвачите в Брюксел е придружен от висока социална поддръжка у нас, демонстрираха данни от експресно национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп ". Над 64% от интервюираните дават своята поддръжка за митинга.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР